Familie De Somer neemt met VGP Britse joint venture over (maar incasseert klappen met Cartamundi)

Het familiale verpakkingsbedrijf Van Genechten Packaging (VGP) neemt zijn joint venture in het Verenigd Koninkrijk, CartonCare Group, volledig over. Een jaar geleden ging VGP een joint venture aan met CartonCare Group en verwierf daarbij 50 % van het Noord-Ierse bedrijf. CartonCare, een specialist in verpakkingen en drukwerk, staat voor een gecombineerde jaaromzet van 30 miljoen euro. De overname van de groep brengt het aantal VGP-locaties op in totaal 12 vestigingen in negen landen. VGP is in handen van de familie De Somer. Die controleert ook 50 % van de kaartspelproducent Cartamundi. Die moet dan weer afrekenen met zwaar weer. Na een hoogtepunt te hebben bereikt in de coronaperiode zakte de markt van speelkaarten in elkaar. Cartamundi sloot eerder dit jaar zijn fabriek in het Ierse Waterford waarbij 230 mensen hun baan verloren. In de Amerikaanse staat Massachusetts schrapte Cartamundi een kwart van alle jobs.



De neerwaarste trend bij de bordspellen zet zich dit jaar door. Zo maakte de Amerikaanse speelgoedreus Hasbro bekend in de komende 18 tot 24 maanden een op de vijf jobs te schrappen, samen zowat 1.100 banen die verdwijnen. ‘De tegenwind van de eerste negen maanden van dit jaar zet door aan het begin van het feestdagenseizoen en houdt waarschijnlijk nog heel volgend jaar aan.’, zo maakte Hasbro-CEO Chris Cocks bekend. Hasbro is de eigenaar van bordspellen als Monopoly, Risk en Cluedo, maar ook van Transformers-speelgoed en Play-Doh-klei. Eerder had Hasbro al aangegeven dat de omzet dit jaar met 13 tot 15 procent zal dalen. In januari schrapte de speelgoedreus al eens 800 banen. Cartamundi produceert onder meer Monopoly en Cluedo voor Hasbro in licentie. Het Kempense familiebedrijf, voor gelijke delen in handen van de families de Somer en de Cartier de Marchienne, is wereldmarktleider in de productie van bordspellen.

De verpakkingsgroep Van Genechten boerde dan weer goed vorig jaar. De omzet steeg met 23 % tot 390 miljoen euro. De bedrijfswinst kwam 81 procent hoger uit op 29 miljoen euro dankzij betere marges en een hogere productiviteit, goed voor een nettowinst van 23 miljoen euro winst. Het Noord-Ierse management van Cartoncare blijft na de volledige overname door VGP onveranderd aan boord.