Familie Dumarey haalt eerste slag thuis in gevecht om Hobokense Lemmerz site

De Lemmerz site in Hoboken. (Foto: Google Street View)

De correctionele rechtbank van Gent heeft de 33-jarige Antwerpse ‘vastgoedondernemer’ Issam Zizaoui veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens afpersing en oplichting van Maxim en Guillaume Dumarey, de zonen van de industrieel Guido Dumarey. Inzet van het dispuut vormt het eigendomsrecht van de tientallen hectaren industriegrond van de voormalige bandenproducent Hayes Lemmerz aan de Lageweg in Hoboken. Volgens Zizaoui heeft Maxim Dumarey, die hij in het Antwerpse nachtleven zou hebben leren kennen, de aandelen van de vennootschap die de gronden bezit vrijwillig aan hem verkocht voor de prijs van 2 miljoen euro, met een voorschot van 3.000 euro. Maar volgens Dumarey is de betrokken overeenkomst vervalst, of onder grote druk getekend. De rechtbank volgde die laatste stelling. Zizaoui laat weten dat hij in beroep gaat.

Guido Dumarey, actief in de toeleveringssector van transmissiesystemen, kocht de noodlijdende velgenfabriek Lemmerz in 2008. Hij besloot al snel dat de fabriek niet leefbaar was. De activiteit werd stopgezet en er volgden een kleine 260 ontslagen. Daarna werd het stil rond de site die na verloop van tijd werd bezet door verschillende krakers. De site wordt nu gekenmerkt door historisch verontreinigde gronden, een leegstand en een mengeling van woningen en scholen. De nood aan groene ruimte en de hoge jeugdwerkloosheid en laag geschooldheid in de omgeving zijn opvallend groot. De stad Antwerpen wil de site saneren maar dan moet er eerst duidelijkheid zijn over de eigendom.Volgens Dumarey is die eigenaar momenteel de vennootschap Zuidpolder. Die ontstond via twee fusies uit de vereffening van de NV Equipment Solutions Development zoals Lemmerz werd hernoemd. Zuidpolder wordt nu geleid door de twee zonen van Dumarey, Guillaume en Maxime. Maar Issam Zazoui gaat daar niet mee akkoord. “Niks van”, zegt die voor de rechtbank, “Ik heb de aandelen van EDS van Maxime Dumarey overgekocht. Hij heeft de verkoopovereenkomst zelf getekend.” Die verkoop is volgens de familie Dumarey echter onder dwang gebeurd. Er loopt een gerechtelijk onderzoek in Gent naar doodsbedreigingen tegen de broers Guillaume en Maxime Dumarey in hun woning in Sint-Martens-Latem. Issam Zizaoui zou samen met een bodyguard de broers hebben afgedreigd. “We gaan dat hier op de Mexicaanse manier regelen. Hoboken is van mij, of jullie gaan eraan”, zou Zizaoui gezegd hebben .

De correctionele rechtbank van Gent maakt nu in zijn vonnis brandhout van het verhaal van Zizaoui, zo schrijft Gazet van Antwerpen. De rechtbank acht het bewezen dat Zizaoui ernstige bedreigingen heeft geuit ten aanzien van Maxim en Guillaume Dumarey om hen met geweld de gronden of aandelen af te persen. “Beklaagde was bereid om zeer ver te gaan om te bereiken wat hij wilde. Toen het niet lukte om de gronden of aandelen in handen te krijgen, maakte hij een valse overeenkomst op.”

De persoon Zizaoui roept volgens de rechtbank heel wat vragen op. “Hij bleek niet over een ondernemingsnummer te beschikken, had reeds twee faillissementen achter de rug en heeft geen enkele opleiding genoten. Dat hij dan toch zou kunnen betrokken worden van dergelijke multimiljoenendeals, is weinig aannemelijk. Ook zijn gevuld strafregister, met veroordelingen wegens drugsdelicten, kan een aanwijzing zijn van het milieu waarin hij vertoeft.”

Ik ben onterecht veroordeeld”, reageert Zizaoui. “Ik vind dat de rechtbank het nogal op mijn persoon heeft gespeeld. Ik heb een verleden, dat klopt, maar de familie Dumarey heeft ook een crimineel verleden. Zij zijn bijvoorbeeld gekend voor fraude. Ik blijf erbij dat ik gewoon een overeenkomst had met Maxim Dumarey. En ik zal dat standpunt verdedigen op het hof.”