Familie Emsens laat met SCR-Sibelco verliescijfers achter zich

De Antwerpse grondstoffen multinational SCR-Sibelco boekte vorig jaar een omzet van 3,1 miljard euro, een groei van 13%. De brutobedrijfswinst steeg met 26 % tot 541 miljoen euro. De nettowinst eindigde op 96 miljoen euro. Dat is een ommekeer tegenover 2016, toen de groep door waardeverminderingen netto bijna een kwart miljard in het rood belandde. Dit jaar staat voor SCR-Sibelco in het teken van de overname van het Amerikaanse Fairmount Santrol, een specialist in de ontginning van zand voor de exploitatie van schaliegas. SCR-Sibelco is de grootste zandwinningsgroep ter wereld. Het bedrijf is in handen van een groep familiale aandeelkhouders rond de familie Emsens.De overname van Fairmount wordt omschreven als “een heel belangrijke overname”. Fractioneerzand wordt samen met water en chemicaliën onder hoge druk in de grond gespoten (fracking) om onontgonnen olie- en gasvoorraden in schaliegesteenten vrij te maken zodat die grondstoffen naar boven komen. Fairmount en Sibelco-dochter Unimin zijn in die sector het nummer twee en drie in Noord-Amerika en worden nu het nummer één, met een totale fractioneerzandcapaciteit van 24,1 miljoen ton. De nieuwe fusiegroep onttroont huidig marktleider US Silica, goed voor 14 miljoen ton.

Sibelco levert naast fractioneerzand ook zand en mineralen voor de productie van zonnepanelen, glas van smartphones, keramiektegels, verf, lijm, tandpasta en plasmatelevisies. Een doorsneeauto bevat circa 150 kilogram kwartszand.

De groep familiale aandeelhouders van SCR-Sibelco controleren ook kunststof buizenproducent Aliaxis, om en bij even groot als SCR-Sibelco, en het kleinere Etex, de vroeger asbestproducent Eternit.