Familie Frère pompt 266 miljoen euro in Franse game specialist Voodoo

De beursgenoteerde durfkapitalist GBL, in handen van de familie Frère, betaalt 266 miljoen euro voor een belang van 16 procent in de Franse maker van mobiele games Voodoo. Ze wordt daarbij even belangrijk als de Chinese gaming gigant Tencent die vorig jaar instapte als aandeelhouder. Voodoo ontwikkelt en verkoopt zogenaamde “hypercasual games”. Dat zijn mobiele videogames die zeer gemakkelijk te downloaden zijn. Het bedrijf, opgericht in 2013, vierde deze zomer zijn 5 miljardste download. Het wordt nu gewaardeerd op 1,7 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 1,4 miljard.Voodoo, gelanceerd in 2013 door Alexandre Yazdi en Laurent Ritter, wist zich te ontwikkelen toe een wereldreferentie in de veelbelovende niche die bekend staat als “hypercasual games”. Dat zijn gemakkelijk toegankelijke mobiele spelletjes. De term staat tegenover ‘casual’ games, met titels zoals ‘Candy Crush’ en ‘Angry Birds’. Die spelletjes zijn complexer maar de economische markt er voor is meer voldragen.

Voodoo bracht zo’n 100 titels op de markt, waaronder “Paper.io”, “Snake vs Block”, “Helix Jump” en “Keep it alive”, en telt wereldwijd 300 miljoen spelers. Tussen 2016 en 2019 steeg de omzet van de groep van 1,13 miljoen naar 360 miljoen euro. Dat succes is durfkapitalisten niet ontgaan. In 2018 haalde Voodoo bijna 200 miljoen dollar aan kapitaal op bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Een jaar later nam de Chinese gaming gigant Tencent, een minderheidsbelang in Voodoo dat daarbij gewaardeerd werd op 1,4 miljard dollar. Nu betaalt GBL zijn participatie op basis van een waardering van 1,7 miljard euro.

Toch verloor de niche van “hypercasual games” vorig jaar aan snelheid door corona. Vooral tijdens het reizen met het openbaar vervoer spelen mensen dit soort spelletjes. In de Verenigde Staten is het aantal downloads van hyper-casual games in 2020 met 4% gedaald in één jaar tijd. Dat neemt bij Voodoo alvast de wind niet uit de zeilen. Hun titel “Run Rich 3D” staat op de vierde plaats van de gratis mobiele games die het meest zijn gedownload in de Verenigde Staten op iPhone en iPad. In totaal plaatst Voodoo negen van zijn games in de Top 100 van meest gedownloade mobiele titels voor iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple.