Ségolène Frère-Gallienne [12]

Ségolène Frère met haar echtgenoot. (Foto: Belga Image)

Vermogen € 2 854 704 000
Gekend als Ségolène Frère
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Londen
Tendens Neutraal
Huidige positie 12


Ségolène Frère is de dochter van de wijlen Waalse miljardair Albert Frère (1926-2018) en zijn tweede echtgenote Christine Hennuy. Ze heeft een halfbroer, Gérald, zoon uit het eerste huwelijk, en een halfbroer, Charles-Albert, die in 1999 overleed. In 2002 leerde Ségolène Frère haar toekomstige echtgenoot Ian Gallienne kennen, zoon van een Franse industrieel en een Spaanse moeder. Daar waar ze zelf weinig geïnteresseerd is in het imperium van haar vader, is dat iets anders bij haar echtgenoot.

Het zag er lang naar uit dat Albert Frère zichzelf aan het overleven was als één van de Rijkste Belgen. Zijn vroegere imperium van holdings en vennootschappen was verworden tot een spaarbank voor zijn twee kinderen, die zelf weinig of geen interesse hebben in het imperium dat werd opgebouwd door hun vader. Dat veranderde met zijn kleinzoon Cédric Frère, zoon van Gérald, die meer en meer geprofileerd werd als familiale nieuwe topman van het Frère-imperium. Ian Galienne kwam op de tweede plaats. Albert Frère zelf overleed op 3 december 2018 op 92-jarige leeftijd.

Het verhaal wil dat Frère na de Tweede Wereldoorlog begon als handelaar in oud ijzer. In feite was zijn vader een kleine fabrikant van stalen nagels. Doorheen de jaren groeide Frère uit tot de belangrijkste financier van België en een van de sterke figuren in de salons van de haute finance in Parijs. De verkoop van de bank BBL, van verzekeraar Royale Belge, van Petrofina en Tractebel: Frère speelde telkens weer een sleutelrol. Het leverde hem bijwijlen de negatieve reputatie op de uitverkoper van België te zijn.

De laatste jaren van zijn carrière bouwde Frère zijn imperium langzaam af en maakte plaats voor zijn zoon Gérald en zijn dochter Ségolène. Daarbij werd heel wat cash naar boven gebracht en verzameld in de familieholding Frère-Bourgeois. Maar Gérald Frère, de gedoodverfde kroonprins, had weinig ambitie om in de voetsporen van zijn vader te treden.

Pas in 2005 introduceerde Albert Frère zijn schoonzoon Ian Gallienne via private equity bij GBL. Hij kreeg het beheer over het durfkapitaalfonds Ergon. Zeven jaar later werd gedelegeerd bestuurder van de sleutelholding GBL, naast Gérard Lamarche, de vroegere financieel directeur van Engie (ex-Suez). Gallienne kwam daarbij in de plaats van Gérald Frère.

Trends citeert in dat verband een gewezen bestuurder van de holding GBL: ‘De sterke persoonlijkheid van zijn vader woog op Gérald, die niet diens briljante strategische inzicht heeft geërfd. Na een moeilijke jeugd houdt Gérald zich in wezen liever bezig met de jacht en het beheer van zijn boerderij dan met het miljardenimperium. Hij heeft onder zijn vader nooit kunnen bewijzen wat hij in zijn mars had. Enfin, de vraag of hij GBL kan leiden is nu irrelevant. Hij wil het niet en hij is daar gelukkig mee.’ Die boerderij van Gérald Frère moet trouwens ook niet onderschat worden. Ze is goed voor 100 hectare tarwe, maïs en bieten. Zijn opvolgers lijken beter voorbereid. Gallienne, die een MBA haalde aan Insead en actief was als entrepreneur, is gedelegeerd bestuurder van Ergon Capital Partners. Dat is de private-equitypoot van GBL. ‘Ian is hoffelijk en correct’, zegt Paul Buysse, de voorzitter van Bekaert, die weleens met hem golft in hun woonplaats in Knokke. ‘De ideale schoonzoon.’

Begin 2018 werd de toen 34-jarige Cédric Frère benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de holding Frère-Bourgeois. Die laatste is de sleutelholding van de familie Frère. De 92-jarige Albert Frère geeft zijn functie van gedelegeerd bestuurder in Frère-Bourgeois op. Dat is ook het geval voor de 68-jarige Gilles Samyn, de trouwe luitenant van Albert Frère. Hij wordt vervangen door Xavier Le Clef, meteen de nieuwe vertrouwenspersoon van Cédric Frère. Het is nu afwachten hoe de verhouding tussen Cédric Frère en Ian Gallienne zich zal ontwikkelen. De overgang naar de twee kinderen is nu gerealsieerd: Gérald is vertegenwoordigd in de groep door kleinzoon Cédric, en Ségolène is vertegenwoordigd in de groep door schoonzoon Gallienne.

In december 2018 overleed Albert Frère op 92-jarige leeftijd. In 2021 werd zijn vermogen opgesplitst tussen zijn twee kinderen Gérald en Ségolène.