Cheval Blanc krijgt nieuwe wijnmeester maar geen nieuwe aandeelhouders

Het wijndomein Cheval Blanc. (Foto: Christie’s)

Belangrijke wijziging aan de top van het Franse top wijnhuis Château Cheval Blanc. Na meer dan 30 jaar beleid draagt Pierre Lurton zijn plaats als manager over aan huidig technisch directeur Pierre-Olivier Clouet. Cheval Blanc werd in de jaren ‘90 in gelijke delen overgekocht door wijlen de Belgische miljardair Albert Frère en de Franse luxe miljardair Bernard Arnault. Opmerkelijk is dat Cheval Blanc samen met wat onroerend goed en enkele kunstwerken nog voor gelijke handen in het bezit is van de erven van Albert Frère, zijn zoon Gérald en zijn dochter Ségolène. En dat is dan ook het enige wat ze nog samen hebben. Voor het overige is de erfenis van de in 2018 overleden Albert Frère sedert 2021 helemaal opgesplitst.

Van die erfenis ging 75 % van de holding Nationale Portefeuillemaatschappij naar Gérald Frère, samen met 25 % van de groep GBL. De overige activa gingen naar zijn zus Ségolène. Beiden richten ook hun eigen houdstermaatschappijen op, respectievelijk FB Holding en FG Bros. Ian Gallienne, ook CEO van GBL, richtte samen met zijn echtgenote van Ségolène Frère ook een eigen family office op waarmee ondertussen al verschillende investeringen werden doorgevoerd. Zo werd het koppel in april dit jaar onder meer eigenaar van het in 1920 opgerichte champagnehuis AR Lenoble. Ségolène Frère is ook onafhankelijk bestuurder van Christian Dior, het luxe bedrijf dat eigendom is van LVMH, de sleutelholding van de familie Arnault. Ségolène Frère is bevriend met Delphine Arnault, de dochter van Bernard Arnault die in januari CEO van Dior Couture werd. LVMH is ook de eigenaar van de merken Dom Pérignon, Moët & Chandon, Ruinart en Hennessy.



Bij Cheval Blanc zal er blijkbaar niet zo snel iets veranderen, buiten de geleidelijke stap terug van Pierre Lurton. De man blijft wel voorzitter van de raad van bestuur, een functie die hij al bekleedt bij Cheval des Andes (Argentinië), waarvan de familie Frère aandeelhouder is, en bij Château d’Yquem (Sauternes), eigendom van de familie Arnault.