Familie Gérald Frère [13]

Gérald Frère (Foto: Belga Image)

Vermogen € 2 854 704 000
Gekend als Gérald Frère
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Charleroi
Tendens Neutraal
Huidige positie 13


Gérald Frère is de oudste zoon van de wijlen Waalse miljardair Albert Frère (1926-2018) en zijn eerste echtgenote Nelly Depoplimont (1927-1997). Hij heeft een halfzus, Ségolène en een halfbroer, Charles-Albert, die in 1999 overleed. Gérald is het enige kind uit zijn vaders eerste huwelijk. Gérald Frère bekleedt naast functies bij de familiale ondernemingen GBL en de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) ook bestuursfuncties bij Loverval Finance, Stichting Administratiekantoor Bierlaire en Domaines Frère-Bourgeois. Hij is ook ereconsul van Frankrijk. Hij heeft twee zonen, Cédric en William. In 2017 werden de adellijke titels van Albert, Gérald en Ségolène Frère erfelijk gemaakt.

Ondanks zijn bestuurdersmandaten is Gérald Frère niet geroepen om zijn vader op te volgen als business tycoon. In zijn laatste levensjaren zag het er naar uit dat Albert Frère zichzelf aan het overleven was als één van de Rijkste Belgen. Zijn vroegere imperium van holdings en vennootschappen was verworden tot een spaarbank voor zijn twee kinderen, die zelf weinig of geen interesse hebben in het imperium dat werd opgebouwd door hun vader. Dat veranderde recent met zijn kleinzoon Cédric Frère die meer en meer geprofileerd werd als familiale nieuwe topman van het Frère-imperium. Ian Galienne, gehuwd met de dochter van Frère, komt op de tweede plaats. Albert Frère zelf overleed op 3 december 2018 op 92-jarige leeftijd.

Het verhaal wil dat Frère na de Tweede Wereldoorlog begon als handelaar in oud ijzer. In feite was zijn vader een kleine fabrikant van stalen nagels. Doorheen de jaren groeide Frère uit tot de belangrijkste financier van België en een van de sterke figuren in de salons van de haute finance in Parijs. De verkoop van de bank BBL, van verzekeraar Royale Belge, van Petrofina en Tractebel: Frère speelde telkens weer een sleutelrol. Het leverde hem bijwijlen de negatieve reputatie op de uitverkoper van België te zijn.

De voorbije jaren bouwde Frère zijn imperium langzaam af en maakte plaats voor zijn zoon Gérald en zijn dochter Ségolène. Daarbij wordt heel wat cash naar boven gebracht en verzameld in de familieholding Frère-Bourgeois. Maar Gérald Frère, de gedoodverfde kroonprins, heeft weinig ambitie om in de voetsporen van zijn vader te treden.

In 2011 werd Gérald Frère als gedelegeerd bestuurder van de groep vervangen door Ian Gallienne, de partner van zijn halfzus Ségolène. Trends citeert in dat verband een gewezen bestuurder van de holding GBL: ‘De sterke persoonlijkheid van zijn vader woog op Gérald, die niet diens briljante strategische inzicht heeft geërfd. Na een moeilijke jeugd houdt Gérald zich in wezen liever bezig met de jacht en het beheer van zijn boerderij dan met het miljardenimperium. Hij heeft onder zijn vader nooit kunnen bewijzen wat hij in zijn mars had. Enfin, de vraag of hij GBL kan leiden is nu irrelevant. Hij wil het niet en hij is daar gelukkig mee.’ Die boerderij van Gérald Frère moet trouwens ook niet onderschat worden. Ze is goed voor 100 hectare tarwe, maïs en bieten. Zijn opvolgers lijken beter voorbereid. Gallienne, die een MBA haalde aan Insead en actief was als entrepreneur, is gedelegeerd bestuurder van Ergon Capital Partners. Dat is de private-equitypoot van GBL. ‘Ian is hoffelijk en correct’, zegt Paul Buysse, de voorzitter van Bekaert, die weleens met hem golft in hun woonplaats in Knokke. ‘De ideale schoonzoon.’ De familie Frère kan eeuwig gaan rentenieren.

Op 89-jarige leeftijd heeft Albert Frère beslist om zijn mandaat, als bestuurder en chief executive van Groep Brussel Lambert (GBL), tijdens de Algemene vergadering van 28 april 2015 niet te laten hernieuwen. Als aandeelhouder van de holding blijft hij wel sterk verbonden met de groep en zal hij de evoluties en activiteiten blijven volgen. Bij Pargesa, de Zwitserse holding die 50 procent van het kapitaal van GBL in handen heeft, zal Frère op 5 mei 2015 vervangen worden door zijn zoon Gérald.

Begin 2018 werd de toen 34-jarige Cédric Frère benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de holding Frère-Bourgeois. Die laatste is de sleutelholding van de familie Frère. De 92-jarige Albert Frère geeft zijn functie van gedelegeerd bestuurder in Frère-Bourgeois op. Dat is ook het geval voor de 68-jarige Gilles Samyn, de trouwe luitenant van Albert Frère. Hij wordt vervangen door Xavier Le Clef, meteen de nieuwe vertrouwenspersoon van Cédric Frère. Het is nu afwachten hoe de verhouding tussen Cédric Frère en Ian Gallienne zich zal ontwikkelen. De overgang naar de twee kinderen is nu gerealsieerd: Gérald is vertegenwoordigd in de groep door kleinzoon Cédric, en Ségolène is vertegenwoordigd in de groep door schoonzoon Gallienne.

In december 2018 overleed Albert Frère op 92-jarige leeftijd. In 2021 werd zijn vermogen opgesplitst over zijn twee kinderen Gérald en Ségolène.