Familie Frère verkoopt luchthavenwinkels aan Franse Lagardère

De familie Frère verkoopt haar dochterbedrijf International Duty Free (IDF) aan de Franse groep Lagardère. Die laatste legt daarvoor het niet onaardig bedrag van 250 miljoen euro op tafel. IDF is de exploitant van meer dan 30 taksvrije, mode- en snoepwinkels op Brussels Airport. Daarnaast heeft het ook twee winkels in de luchthaven van Charleroi. Onder de naam The Belgian Chocolate House baat het bedrijf chocoladewinkels uit in Brussel-Zuid, Antwerpen, Luxemburg en Kenia. De distributeur staat voor een omzet van 185 miljoen euro. Lagardère betaalt 8 keer de operationele winst voor IDF.



IDF zag het licht in 1958, op dat moment onder de naam Belgian Sky Shops. Dat was het werk van de Brussels-Italiaanse zakenman Ado Vastapane. 1958 was het jaar van de Wereldexpo op de Brusselse Heizelvlakte en zorgde dus voor heel wat internationale reizigers. Die konden genieten van voordelige “tax free” aankoopprijzen die op de luchthaven zelf konden worden aangerekend zonder taksen en accijnzen. Deze praktijk verdween definitief in 1999. Maar toch overleefden de luchthavenwinkels.

Vandaag de dag profileren de winkels zich met een aanbod van luxemerken in parfums, kledij, cosmetica, alcohol, juwelen, gastronomie en chocolade. De groep telt 480 werknemers. Naar eigen zeggen verzetten die onder meer jaarlijks 856 ton chocolade. Dat is goed voor een verkoop van 1,63 kilogram chocolade per uur. Komt daarbij jaarlijks 716.758 liter alcohol en 625.000 flessen parfum.

Via verankering in Luxemburg maakte IDF deel uit van de holding Frère-Bourgeois.