VASTGOED – Familie Mestdagh mikt met Docks op 67 miljoen meerwaarde

Een groep Canadese investeerders staat klaar om 300 miljoen euro op tafel te leggen voor de aankoop van het winkelcentrum Docks Bruxsel aan de Van Praet viaduct in Brussel. Verkopers zijn de families Mestdagh, goed voor 75 % van Docks, en de ingenieursgroep TPF van Thomas Spitaels, eigenaar van de resterende 25 %. Mestdagh en Spitaels investeerden naar eigen zeggen 210 miljoen euro in het meer dan 60.000 m² grote winkelcentrum. Ze kunnen dus samen een meerwaarde incasseren van 90 miljoen euro. Mestdagh wil het geld gebruiken om zijn vastgoedgroep Equilis op een hoger, lees Europees niveau te tillen.



Docks Bruxsel opende in 2016 de deuren. Bijna onmiddellijk daarna gingen de eigenaars op zoek naar een overnemer. Toen al was duidelijk dat de vraagprijs 300 miljoen euro was. Maar dat viel niet mee, ook al omdat de eerste bezoekersaantallen onder de verwachtingen bleven. Er wordt gemikt op 8 miljoen bezoekers per jaar. Nu zijn dat er nog maar 5 miljoen. Grootste uitdaging blijkt de uitbating te zijn van het bioscoopcomplex White Cinema op de bovenste verdieping van het complex.

De verkoop werd afgerond in Luxemburg en sprong zo in het oog van de krant L’Echo. Koper is het Canadese fonds Alberta Investment Management Corporation of kortweg AIMCo. Dat fonds verzamelt institutionele beleggers, waaronder 32 pensioenfondsen, en staat voor een vermogen van om en bij 100 miljard euro.