Familie Michiels zet met Proviron in op veevoederadditieven

De chemiegroep Proviron, voor 97 % in handen van de familie Michiels, kon 2018 afsluiten op het holdingniveau met een omzet van 70 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 7,4 miljoen euro. De nettowinst daalde wel van 2,4 naar 0,9 miljoen euro, mee als gevolg van duurdere grondstofprijzen. Voor het lopende jaar mikt de familie vooral op veevoederadditieven die het produceert op basis van boterzuur. Het product werkt als een alternatief voor antibiotica. Proviron mikt op een verdubbeling van haar productiecapaciteit van het additief.



Het boterzuurderivaat van Proviron wordt gemengd in veevoeder en werkt preventief. Het leidt ertoe dat voedsel beter wordt opgenomen en dat dieren gezond blijven, waardoor ze minder vatbaar zijn voor ontstekingen en ziektes. En dus minder antibiotica nodig hebben.

Momenteel produceert Proviron zo’n 1.000 ton van het product op jaarbasis. In de Tijd zegt zaakvoerder Wim Michiels dat het bedrijf mikt op een verdubbeling van de capaciteit. Daarmee is een investering gemoeid van enkele miljoenen euro. De veevoederbusiness tekent nu nog voor minder dan 10 procent van de groepsomzet. Ander oplossingen die Proviron aanbiedt zijn onder meer het ijsvrij maken en houden van landingsbanen en vliegtuigvleugels. Het bedrijf ontwikkelde, onder druk van de strengere Reach-wetgeving, een nieuw ontijzingsproduct met additieven die minder impact hebben op mens en milieu. Proviron produceert ook weekmakers voor kunststoffen zoals nylon.