Familie Michiels (Proviron) [548]

Wim Michiels

Vermogen € 35 062 000
Gekend als Proviron
Activiteit Innovatieve chemische processen
Inplanting Hemiksem
Huidige positie 548


In 1977 richtte Leo Michiels Proviron op als onafhankelijk studiebureau. Het heette toen voluit Proviron Engineering. Het bureau ontwikkelde voornamelijk nieuwe milieuvriendelijke productieprocessen. Vandaar de naam Process and Environment. In 1984 ging Proviron zelf produceren met zeven medewerkers. De focus lag op de productie van chemische componenten in opdracht van andere industriële bedrijven. In 1992 werd het studiebureau Proviron Engineering verkocht aan Technip. Vier jaar later, in 1996, verwierf Proviron de UCB Fine Chemicals-fabriek in Oostende. Die werd herdoopt in Proviron Fine Chemicals. Nog in 1996 werd Proviron America Inc opgericht, inclusief een productiesite in Friendly (West Virginia). De site heeft gelijklopende activiteiten als Proviron Industries, maar is gericht op de Amerikaanse markt.

In 2000 bouwde Proviron een productie-eenheid voor sulfursilanen in Oostende. Silanen worden gebruikt in energiebesparende, ‘groene’ autobanden. In 2001 kocht Proviron de ftaalzuuranhydride-activiteiten in Oostende over van de groep Sisas. Ook de centrale nutsvoorzieningen werden van BASF overgenomen. Tegen het einde van het jaar bedroeg het totaal aantal medewerkers ongeveer 350. Eind 2007 liet Leo Michiels de leiding van het bedrijf over aan zijn zonen Wim en Mark Michiels. Wim heeft sindsdien de dagelijkse leiding en Mark is verantwoordelijk voor innovaties in de kweek van microalgen. Op dinsdag 17 mei 2011 ondertekende Wim Michiels een eerste overeenkomst voor de start van een eigen Proviron-kantoor in de Chinese stad Hangzhou. Sinds augustus 2011 is Proviron feitelijk actief op de Chinese markt met als doel zowel afgewerkte producten te verkopen als grondstoffen op de Chinese markt aan te kopen. Eind 2016 werd de Oostendse dochter PBC verkocht aan de Duitse Livia groep van prof. Peter Löw.

In de zomer van 2013 werd het kapitaal van de groep versterkt met 10 miljoen euro, onderschreven door een aantal industriëlen die werden aangebracht door het bureau Econopolis van Geert Noels.