Familie Vaernewyck wordt marktleider in roze grafstenen graniet

De familie Vaernewyck koopt met haar bedrijf Brachot-Hermant Group de granietgroeve Emile Rebillon in het Bretonse Perros-Guirec over. Met de overname verstevigt Brachot-Hermant Group haar positie als belangrijkste producent van de roze graniet Rose de la Clarté. Zo is het bedrijf ook eigenaar van de dichtbij gelegen SAG-sites (Société Armoricaine de Granit), eveneens actief in de ontginning van de roze graniet. Na de overname heeft de groep 19 steengroeves in portefeuille, vooral in Frankrijk, Portugal, Noorwegen, Ierland en Zuid-Afrika. De klemtoon ligt op graniet en blauwe hardsteen. De Vlaamse groep telt wereldwijd 550 werknemers en was vorig jaar goed voor een geconsolideerde omzet van bijna 125 miljoen euro, goed voor 5 miljoen euro netto winst.



Sinds 1976 ontgint de groeve van Rebillon de natuursteen Rose de la Clarté vanuit het granietbekken Ploumanac’h. Op vandaag zijn nog maar 3 bedrijven actief in roze graniet, waaronder SAG en Rebillon – beiden in het bezit van de Brachot-Hermant Group. Rose de la Clarté kent zijn toepassingen voornamelijk in de grafstenen, de monumenten sector en de wegenbouw. De jaarlijkse afzetmarkt wordt geraamd op een 3.000m³, waarvan de twee groeves SAG en Rebillon ruim 2.300m³ op zich nemen. Rose de la Clarté komt voor in een lichtere en donkere tint, getypeerd door een roze achtergrond met witte en zwarte spikkels.

Naast de exploitatie van de 19 groeves is het bedrijf ook actief met zeven productiesites, waar de blokken onder meer verzaagd worden tot platen of tegels, en meerdere verdeelcentra over de hele wereld, tot in India. Brachot-Hermant verwerkt niet alleen de eigen productie, maar ook ingekochte steenblokken.