Familie Vaessen zet in op designverlichting

Belux_cloud
Cloud, een ontwerp van Belux.

Op 1 januari 2016 werd het Belgische bedrijf Kreon eigenaar van het Zwitserse verlichtingsbedrijf Belux dat tot dan deel uitmaakte van de VITRA-groep. Belux is net als Kreon een gevestigde waarde inzake ontwerp en fabricatie van geavanceerde lichtoplossingen. Beide merken hebben architecten, designers en ingenieurs als belangrijkste klanten en residentiële interieurs, horeca- en handelszaken, toonzalen en kantoorruimtes. Kreon maakt deel uit van de Vasco Group van de Limburgse familie Vaessen.Kreon ging in 1982 in Antwerpen van start als ontwikkelaar en producent van architecturale verlichtingsconcepten. Sinds 1984 biedt Kreon ook geïntegreerde metalen plafondsystemen aan. Het bedrijf staat voor een omzet van 21 miljoen euro en netto winst van 0,4 miljoen euro. Kreon is sinds 2000 in handen van Jos Vaessen en maakt het samen met Vasco group, E-max en Limeparts deel uit van de groep Vaessen Industries.

In 2007 verhuisde Kreon zijn hoofdkwartier van de Frankrijklei in Antwerpen naar het Limburgse Opglabbeek. Daar worden alle Kreonoplossingen in huis geconcipieerd en ontwikkeld. Sinds 2015 is Werner Van Rethy CEO van Kreon. Hij kondigde onlangs nog aan 6 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in een grote nieuwbouw vlak naast de huidige site van Kreon. Die moet vanaf april 2016 niet alleen het eigen Kreonpersoneel beter huisvesten, maar zal ook dienst zal doen als creatief broeinest, als grote showroom en als commerciële ontmoetingsruimte voor het bedrijf. Kreon telt wereldwijd 16 dochterondernemingen en meer dan 200 medewerkers.

Het Zwitserse bedrijf Belux werd in 1970 opgestart als producent van lampen voor werkplaatsen. Tien jaar later veranderde de corebusiness van Belux in de ontwikkeling en productie van totale verlichtingsoplossingen voor woon- en werkruimten, waarbij innovatief design en baanbrekende vormgeving de sleutels vormden tot het succes.

In 2002 ging Belux op in de VITRA-groep, waardoor het bedrijf kon samenwerken met internationale ontwerpers als Frank Gehry, Naoto Fukasawa, Ronan & Erwan Bouroullec, Herzog & de Meuron en Hella Jongerius, en baanbrekende, poëtische ontwerpen zoals ‘Cloud’, ‘Lantaarn’, ‘Jingzi’ en ‘Blossom’ wist te produceren. Kreon is van plan om de productstrategie en -oriëntatie van Belux te behouden en zowel Kreon als Belux als afzonderlijke merken te blijven ontwikkelen en te vermarkten.