Families Meeus en Vanden Avenne geloven in ethanol

ethanolHet Gentse bedrijf Alco Bio Fuel heeft het bedrijf Abengoa Rotterdam overgenomen. Alco Bio Fuel produceert ethanol alcohol. Met de overname in Nederland verdrievoudigt het bedrijf uit de Gentse haven haar capaciteit. Alco Bio Fuel wordt voor 51 procent gecontroleerd door de familie Meeus, de familie Vanden Avenne is goed voor 29 procent en de Boerenbond via Aveve en het Waalse Wal Agri elk voor 10 procent.



Abengoa Rotterdam stond te koop na het faillissement van haar moedermaatschappij Abengoa Bioenergy Nederland. Ethanol wordt beschouwd als een CO2 vriendelijke brandstof. De fabriek in Rotterdam is één van de grootste in Europa in haar soort. Ze heeft een capaciteit op jaarbasis van 480.000 miljoen liter per jaar, ethanol die kan worden gebruik voor productie van brandstof. Ethanol wordt geproduceerd op basis van granen of suikerbieten.

Gebruik van ethanol kan leiden tot een verlaagde CO2 uitstoot van 70 % in vergelijking met klassieke brandstof. Alcogroup zegt de nodige investeringen te zullen doorvoeren om van de fabriek in Rotterdam een kernspeler te maken in de sector van de groene energieproductie.