Fernand Huts: “Sedert de crisis van 2008 groeien wij elk jaar”

huts“Ons dividendenbeleid staat in functie van onze winst. Wij genereren cash en investeren in onze bedrijven. Ons eigen vermogen groeit elk jaar, ook via kapitaalverhogingen. Een deel van onze dividenden worden eveneens geherinvesteerd.” Dat zegt ondernemer Fernand Huts in gesprek met onze redactie naar aanleiding van de publicatie van zijn hoge dividendenbeleid. “Weet u waar wij fier op zijn, vraagt hij retorisch, op het feit dat we sedert het begin van de crisis in 2008 elk jaar fors gegroeid zijn, zowel in omzet als in tewerkstelling. Wij durven ons aanpassen, en wel zeer snel.”Fernand Huts is altijd zeer discreet gebleven over de winstcijfers van zijn bedrijf Katoen Natie en over het gevoerde dividendenbeleid. Nu blijkt dat zijn bedrijf de voorbije drie jaar 592 miljoen euro aan bruto dividenden uitkeerde. Dat is geenszins de aankondiging van een of andere strategische wijziging, laat staan dat Huts zich zou terugtrekken uit Katoen Natie. “Integendeel, zegt hij, we hebben nog nooit zo dicht gestaan bij het bedrijf. Van een KMO zijn we uitgegroeid tot een bedrijf van om en bij dit jaar 1,8 miljard euro omzet. En we hebben dat gedaan door ons gezond boerenverstand te gebruiken en beide voeten op de grond te houden.”

Huts is er ook fier op dat hij dat alles met Vlaamse mensen heeft gedaan. “Wereldwijd heb ik Vlaamse mensen in operationele of financiële topfuncties geplaatst. Dat zijn flexibele mensen die mee het succes van het bedrijf maken.”

Over de hevige brand die vorig jaar het overgenomen Indaver heeft geteisterd, zegt Huts dat de gevolgen daarvan binnenkort volledig verteerd zullen zijn. “De overname van Indaver (voor 516 miljoen euro, nvdr) was geen klein bier voor ons. Die brand komt zeer ongelegen, maar gelukkig waren er geen slachtoffers. De noodprocedures hebben gewerkt. Maar die brand, ja, dat is een onderdeel van het risico dat je neemt bij het ondernemen.”