Filmproducer Paul Breuls nu officieel beticht van oplichting

Paul Breuls, zijn broer Johan en zijn echtgenote Marie-Louise Vanthilt worden er van verdacht met hun filmproductiehuis Corsan 76 miljoen euro valse kosten te hebben gemaakt op een totaal filmbudget van 172 miljoen. Einddoel was zoveel mogelijk geld te verzamelen bij kleine Vlaamse investeerders, voornamelijke KMO’s en vrije beroepen. In ruil kregen die investeerders attesten voor fiscale aftrek. Tot de belastingdiensten ontdekten dat Breuls fictieve bedragen hanteerde. En Corsan eind 2016 in elkaar stortte. 1.100 investeerders bleven verweesd achter, zonder geld en zonder fiscale aftrek. Breuls en zijn twee medeverdachten verschijnen eind deze maand voor de raadkamer.



Het systeem van Breuls en Corsan was eenvoudig en gebaseerd op de taxshelter, het belastingvoordeel voor investeringen in audiovisuele producties. Budgetten van filmproducties werden systematisch opgeklopt met fictieve kosten. Bedoeling was meer investeerders en geld aan te trekken in ruil voor fiscale attesten. Tegelijkertijd moest Corsan minder eigen geld in de producties investeren. De Corsan-film ‘Third Person’, met topacteurs als Liam Neeson, Mila Kunis en Adrien Brody, bijvoorbeeld kreeg een budget mee van 40 miljoen euro. Maar in de aanvraag om een eindattest te krijgen voor de taxshelter was sprake van 65 miljoen euro.

Breuls was een ervaren filmproducer en dacht nu zijn laatste, grote slag te kunnen slaan. Maar dat was buiten de belastingadministratie gerekend. Die ontdekte onder meer dat er geen prospectussen werden opgesteld voor de filmprojecten. De boekhouding van Corsan werd volgens het parket niet correct bijgehouden met het opzet te bedriegen. Zo konden de investeringen in het ene filmproject vermengd worden met die in een ander project. Ook werden vervalste facturen opgemaakt op naam van de Britse postbusvennootschap Wildkite Limited. Die was ook in handen van Breuls en zijn echtgenote. Volgens het parket ging het in totaal om bijna 20 miljoen euro valse facturen. Voor dat alles moeten ze op 21 november voor de Antwerpse raadkamer verschijnen.