Financieel dierenleed voor Marc CouckeDe Belgisch-Britse groep AnimalCare, specialist in dierenfarmaceutica, verwacht voor 2018 een bedrijfsresultaat dat in grote lijnen gelijk is aan dat van 2017. Uiteindelijk is dat een teleurstelling. Het bedrijf sloot zijn eerste halfjaar 2018 immers af met een groei van 5%. Dat creëerde dus verwachtingen. De Belgen Marc Coucke en Chris Cardon controleren elk 23 % van het bedrijf. AnimalCare noteert op de beurs van Londen maar presteert daar slecht. In maart 2017 haalde het aandeel nog een koers van 440 pond per aandeel. Nu is dat nog 141 pond. Voor Coucke is dat een potentieel verlies van 45 miljoen pond. De ontgoochelende cijfers vandaag kosten opnieuw 10 % aan de koers van AnimalCare.

Vorig jaar groeide de omzet van AnimalCare met 3,6% tot 84,2 miljoen pond. In een verklaring spreekt het bedrijf nu van een “bevoorradingsprobleem” en een zwakte in de vraag naar antibiotica voor grote dieren, die een negatieve invloed hebben op de omzet. Daarbij komt een vertraging bij het lanceren van een aantal nieuwe producten.

De roots van Animalcare, dat noteert aan de London Stock Exchange, zijn Belgisch. In 2003 creëerde Chris Cardon, ondersteund door Marc Coucke, Ecuphar, distributeur van dierengeneesmiddelen. Wanneer die laatste het Britse AnimalCare overnam, kreeg het er meteen een beursnotering in Londen bij. De voorzitter van de raad van bestuur van het Britse bedrijf is Jan Boone, referentieaandeelhouder van Lotus Bakeries. Opmerkelijk, Jan Boone is ook bestuurder van de voetbalploeg Club Brugge, een grote concurrent van Anderlecht, in handen van Coucke.