Fiscaal paradijs Jersey blokkeert 7 miljard dollar van Abramovich

Roman Abramovich. (Foto: Reuters)

Het eiland Jersey heeft meer dan 7 miljard dollar aan activa bevroren die verband houden met de gesanctioneerde Russische oligarch en Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. Het “Royal Court of Jersey” bevestigde dat het “een formeel bevel tot bevriezing” had opgelegd aan “activa waarvan wordt aangenomen dat ze een waarde hebben van meer dan 7 miljard dollar en waarvan wordt vermoed dat ze verband houden met de heer Abramovich en die zich in Jersey bevinden of eigendom zijn van Jersey opgerichte entiteiten”. De beslissing is opmerkelijk. Jersey is van oudsher een fiscaal paradijs dat zelden hard optreedt tegen fiscale constructies.

De regering van Jersey, een zich zelf besturend Brits kroondomein geliefd bij de vermogenden van de wereld vanwege de zeer lage belastingen en de reputatie van een strikt bankgeheim, zei dat de lokale politie verschillende eigendommen is binnengevallen die verband houden met Abramovich. “De huiszoekingen werden op dinsdag 12 april 2022 door de politie van Jersey uitgevoerd in gebouwen in Jersey waarvan vermoed werd dat ze verband hielden met de zakelijke activiteiten van Roman Abramovich”, aldus de juridische dienst van het eiland in een verklaring.De Britse krant The Guardian onthulde vorige week dat een superjacht van 50 meter dat gelinkt is aan Abramovich was overgedragen aan een bedrijf in Jersey op de dag van de invasie van Poetin in Oekraïne. Het jacht, Aquamarine, is het vijfde schip dat aan Abramovich wordt toegeschreven. Op 24 februari ging de eigendom van het jacht over van een bedrijf dat voorheen onder zeggenschap stond van Abramovich naar een naaste medewerker van hem, de Russische zakenman David Davidovich.

Davidovich zegt dat hij de eigenaar is van Aquamarine en van het in Jersey gevestigde bedrijf MHC Jersey Ltd, dat als eigenaar van het jacht is geregistreerd. Abramovich werd op 10 maart onderworpen aan Britse sancties nadat ministers van de regering Johnson hem ervan beschuldigden “duidelijke banden” te hebben met het regime van Poetin en deel uit te maken van een groep rijke Russische zakenlieden die “bloed aan hun handen” hadden. Jersey heeft zich er toe verbonden het sanctieregime van het VK te volgen en “gerichte maatregelen te nemen om te voorkomen dat dienstverleners of structuren in Jersey worden misbruikt”.

Vorige maand zei de minister van buitenlandse betrekkingen van het eiland, Ian Gorst, dat de Jersey Financial Services Commission (JFSC) en de politie van het eiland zouden samenwerken “met internationale autoriteiten, in het bijzonder die in het VK en met de trans-Atlantische taskforce, waar potentiële activiteiten of activa worden geïdentificeerd”. Eerder deze maand zei het Caribische land Antigua bereid te zijn om te helpen bij de inbeslagname van twee superjachten van Abramovich die in zijn havens zijn aangemeerd.