GALERIE – Xavier Hufkens kiest voor Brussel

Sterling Ruby – A RELIEF LASHED + A STILL POSE. Van 18 Juni tot 1 Augustus 2020 in Galerie Hufkens, Van Eyckstraat (Foto: www.xavierhufkens.com)

Deze week opende galeriehouder Xavier Hufkens zijn derde expositieruimte in Brussel. De drie galeriëen situeren zich allen in Elsene, in de buurt van de Brusselse Louisalaan. In de nieuwe ruimte, in de Van Eyckstraat, ontvangt Hufkens de Amerikaanse assemblagekunstenaar Sterling Ruby. Voor de nu 55-jarige Hufkens is de keuze gemaakt: zijn ziel ligt en blijft in Brussel. “Ik zat gemiddeld twee keer per week in het vliegtuig, deed elf kunstbeurzen per jaar. Dan rijst de vraag: is dat wel wijs? Een galerist hoort in zijn galerie te zijn, niet aan het andere eind van de wereld. Ik kies voor een plek die ik een ziel kan geven. De galerie draagt niet voor niets mijn naam.”, zo zegt hij.

Hufkens opende zijn eerste galerie in 1987 in een leegstaand magazijn in de buurt van het Brusselse Zuidstation – Gare du Midi. Later nam hij zijn intrek in een 19de-eeuws herenhuis in Elsene dat verbouwd werd door Paul Robbrecht en Daem en tuinarchitect Alain Wirtz. In 2013 opende hij verderop in de Sint-Jorisstraat al een tweede galerieruimte. Nu dus een derde ruimte. Terwijl de oudste galerie wordt herbouwd, opnieuw door Robbrecht en Wirtz. In die tijd groeide Hufkens, afkomstig uit Limburg, uit tot de absolute referentie in de Belgische kunstwereld.De expositie van Sterling opende in mineur, zonder receptie wegens corona, na maanden vertraging. Acht mensen mogen met mondmasker tegelijk de expo bezoeken. Dat is niet veel, maar biedt wel alle ruimte om de kunstwerken te bekijken. Sterling Ruby werkt multimediaal. Hij maakt keramiek, installaties, mode, video, tekeningen en schilderijen. Bij Xavier Hufkens gaat het om geschilderde assemblages die door hout en ijzer worden gedomineerd. Het zijn nieuwe creaties die doen denken aan middeleeuwse kunstenaars. De werken kosten tussen 60.000 en 145.000 dollar .