Xavier Hufkens [413]

Vermogen € 51 201 000
Gekend als Xavier Hufkens
Activiteit Kunstgaleriehouder
Inplanting Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 413


Xavier Hufkens bouwde in Brussel één van Europa’s toonaangevende galerijen voor hedendaagse kunst uit. Hufkens lanceerde solotentoonstellingen van verschillende toonaangevende kunstenaars en dat zowel met schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, fotografie en op installaties gebaseerd werk. De eerste galerie ging open in 1987 in de buurt van het Brusselse Zuidstation. Vijf jaar later verlegde Hufkens zijn galerie naar Elsene, in de buurt van de Louisalaan. In 2013 opende hij in dezelfde straat een tweede pand. Hij stelde als eerste werken tentoon van Felix Gonzalez-Torres, Antony Gormley en Rosemarie Trockel. Allen groeiden ze uit tot toonaangevende kunstenaars. Later volgden namen zoals Richard Artschwager, Thierry De Cordier en Jan Vercruysse.

Iedereen verklaarde me gek wanneer ik naar Elsene verhuisde, hier zat toen geen enkele galerie. Alles speelde zich af in de Brusselse benedenstad” zo vertelde Xavier Hufkens in gesprek met de Tijd. “Ik was amper 22 jaar toen ik begon en ik was misschien wat tegendraads. Ik huurde met weinig middelen een ruimte, hing zelf de tl-lampen op en ging op zoek naar een eerste kunstenaar om te tonen. Het zwaartepunt van het kunstcircuit lag eind jaren 1980 vooral in Antwerpen en Gent. Hoewel in die steden nog altijd interessante dingen gebeuren, verplaatste de grote concentratie aan galeries zich langzaamaan naar Brussel. Me in mijn thuisstad vestigen bleek achteraf gezien de juiste keuze. Ik heb destijds voor dit beroep gekozen om zo vrij mogelijk te zijn. Ik laat me niets opleggen, trends interesseren me niet en ik wil zo veel mogelijk mezelf zijn. Dat is belangrijk om de identiteit van de galerie te bewaren. Dat wil niet zeggen dat smaken niet evolueren. Ik sta nog altijd open voor nieuwe ontdekkingen. Ik kijk dagelijks naar kunst die ik nog niet ken, op zoek naar talent om te tonen. Dat neemt een groot deel van mijn dag in beslag. Het is heel moeilijk om talent te vinden, het gebeurt heel intuïtief. Een aantal jaren geleden had ik zo’n aha-moment toen ik het atelier van de Belgische kunstenaar Harold Ancart binnenstapte. Ik was onmiddellijk verkocht. Het gebeurt maar zelden dat je zo geraakt wordt door een oeuvre.”

Xavie Hufkens komt uit een ondernemende familie. Zijn vader Guy Hufkens was de oprichter en directeur van de fabriek voor verzorgingsproducten Galenco, een bedrijf dat hij later verkocht aan Marc Coucke. De ondernemer uit Hasselt was ook geruime tijd bestuurder bij investeringsmaatschappij LRM. Hij droeg de eretitel van Baron. Guy Hufkens was een telg uit de familie die de fietsen- en bromfietsenfabriek Royal Nord uit de grond had gestampt. Daarnaast was hij ook actief in de immobiliën. Hij had tevens diverse bestuursmandaten, onder meer bij Allfin en Chocolaterie Deskalides.