Familie De Meuter [236]

Vermogen € 102 096 000
Gekend als De Meuter
Activiteit Afbraakwerken en sanering van gebouwen
Inplanting Ternat
Tendens Stijgend
Huidige positie 236


In 1977 richtten Gaston en André De Meuter de NV G&A De Meuter op. Sindsdien groeide het bedrijf uit tot een specialist in grond- en afbraakwerken van grootschalige projecten. In de jaren 80 waren de eerste grote projecten de sloop van de viaduct en de verschillende uitgravingen voor de Brusselse kleine ring en de afbraak van een aantal grote voetbalstadia zoals het Constant van der Stockstadion. Daarna volgden grootschalige renovatieprojecten zoals het Berlaymontgebouw: ‘stripping’ of het naakt zetten van constructies en grondige renovaties met kleiner materieel zoals minikraantjes en bobcats. Opnieuw gingen stadions stegen de vlakte: de Heizel, RSCA Anderlecht en Standard.

Vanaf de eeuwwisseling kwam de sloop van torengebouwen in beeld. De eerste was de Martini-toren in hartje Brussel, meer dan 100m hoog nabij het Rogierplein. Dat werd de referentie voor De Meuter. Verschillende andere torens volgden: de Lotto-toren (92m), de Financiëntoren (145m) en de Madou-toren (33 verdiepingen) allen gesitueerd in het centrum van Brussel, de Tour Albert (80m) in Charleroi, de Tour Nursing (70m) in Bergen en de Silvertoptorens (22 verdiepingen) in Antwerpen. Later volgden het hoofdkwartier van de bank BNP Paribas en de WTC Toren I en II.

In 2005 verkreeg De Meuter een erkenning voor het verwijderen van asbest in al zijn toepassingen, zowel losse als vaste asbest. Nog in 2005 werd het recyclagecentrum All Belgian Recycling (ABR) in Grimbergen opgenomen in de groep De Meuter voor revalorisatie van inert materiaal zoals beton en steenpuin. Daarnaast werd een doorbraak gerealiseerd naar de zware industriële sector met projecten voor SCK (Mol), Belgoproces (Mol), Electrabel (Schelle) en DSM (Nederland – Geleen).