Kevin De Bruyne [239]

Belgium's Eden Hazard and Belgium's Kevin De Bruyne pictured during a press conference of the Belgian national soccer team the Red Devils, at the Qatar National Convention Center QNCC, in Doha, State of Qatar, Tuesday 29 November 2022. The Red Devils are preparing for the upcoming game at the FIFA 2022 World Cup in Qatar. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

Vermogen € 102 000 000
Gekend als Kevin De Bruyne
Activiteit Prof voetballer
Inplanting Manchester
Huidige positie 239


Kevin De Bruyne begon op zesjarige leeftijd te voetballen voor eerste provincialer KVV Drongen, meteen ook zijn geboortedorp. In 1999 trok hij naar KAA Gent. Op zijn veertiende stapte hij over naar de voetbalacademie van KRC Genk. In Genk verbleef de jonge puber eerst een jaar in een pension en daarna in een gastgezin, waar hij mentaal een uiterst moeilijke periode doormaakte. Na één seizoen was hij niet langer welkom in het gastgezin, dat hem te introvert, asociaal en eigengereid vond. Noodgedwongen verhuisde de zestienjarige De Bruyne naar een ander pension, eentje voor moeilijkere kinderen. Hij herpakte zich en nam sportieve revanche door harder te trainen en tijdens een invalbeurt bij de tweede ploeg vijfmaal in één speelhelft een doelpunt te maken. De nare ervaring met het gastgezin gold als een levensles voor mijn carrière, zo vertelde hij in een TV-interview.

De Bruyne debuteerde op het hoogste niveau van de Belgische competitie op 9 mei 2009 toen interim-trainer Pierre Denier hem als 17-jarige belofte bij Genk liet invallen op het veld van Sporting Charleroi. Europees debuteerde hij in de voorrondes van de eerste editie van de Europa League. In totaal speelde De Bruyne in seizoen 2009/10 39 officiële duels voor de club en maakte hij daarin drie doelpunten. Op 31 januari 2012 tekende De Bruyne een contract voor vijf jaar bij Chelsea. De Engelse club betaalde zo’n 9 miljoen euro voor zijn overgang en leende hem meteen terug uit aan Genk. Een jaar later werd hij uitgeleend aan het Duitse Werder Bremen. Hij groeide uit tot een vaste waarde en speelde het grootste deel van de wedstrijden.

Op 18 januari 2014 tekende De Bruyne een contract tot 2019 bij VfL Wolfsburg. De Duitse club betaalde 30 miljoen euro voor zijn overstap, op dat moment de duurste transfer in de geschiedenis van de club. Naar aanleiding van deze transfer diende De Bruyne in 2019 bij het parket een klacht in tegen zijn makelaar en “tweede vader” Patrick De Koster die, samen met diens zakenpartner Didier Frenay, een te hoog commissieloon (10 miljoen euro) zou hebben opgestreken. In augustus 2020 werd De Koster door de Brusselse onderzoeksrechter Claise aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken en witwaspraktijken. De Koster zelf beweert dat hem niks strafrechtelijk te verwijten valt en vraagt zich af waarom de klacht pas vijf jaar na de feiten werd ingediend.

De Bruyne tekende in augustus 2015 een contract tot medio 2021 bij Manchester City, de nummer twee van de Premier League in het voorgaande seizoen. Manchester betaalde 76 miljoen euro voor hem aan VfL Wolfsburg. De transfer maakte De Bruyne op dat moment de duurste Belgische voetballer ooit. Zijn loon ging bij Manchester in stijgende lijn om tegen 2024 op te lopen tot 2 miljoen euro per maand.