VOETBALGELD – Kevin De Bruyne: “Kijk, ik heb meer dan geld genoeg”

(Foto: Belga Images)

Kevin De Bruyne is zonder enige twijfel de meest gemediatiseerde Rijkste Belg van het moment. Hij is ook zonder enige twijfel de rijkste Belgische prof voetballer van het moment. Waar hij als kapitein van de nationale ploeg in Duitsland momenteel al 100.000 euro verdiende, net als alle andere spelers trouwens, verzinkt dat in het niets tegenover het loon dat hij ontvangt van zijn werkgever Manchester City. Dat loon bedraagt 2 miljoen euro per maand of 68.000 euro per dag. In de weinige interviews die hij weggeeft, ontwijkt hij vragen over geld niet. Dat was ook zo dit weekend. ‘Hoe belangrijk is geld voor jou?’ wou een Mediahuis journalist weten. “Kijk, ik heb meer dan genoeg geld. Dat weet ik goed genoeg. Maar als er een onnozel bedrag komt, dan mag ik niet alleen aan mezelf denken. Dan moet je ook denken aan je familie, vrienden, kinderen, achterkleinkinderen, …” zo klinkt het strategisch antwoord van De Bruyne wiens vermogen momenteel op 102 miljoen euro staat. Voorlopig is er echter nog geen sprake van een haalbaar bod voor de 33-jarige speler.

De Bruyne stelde eerder al dat hij zijn loon bij Manchester niet buitensporig vind. “Ik vergelijk het met een zanger op een concert waar 60.000 mensen naartoe komen.”, zo zei hij daarover. “Ik kijk ernaar met enige logica. Miljoenen volgen het voetbal op tv, 60.000 wonen de match bij, de inkomsten van de club schommelen rond de 600 miljoen euro. Ja, dat is veel geld, maar is het te veel? Als de club het zich kan permitteren, dan is het niet te veel. Geen populair antwoord, maar zo zie ik het.”



De Rijkste zijn, vergt ook een kostprijs in het privé leven. Het belangrijkste, aldus De Bruyne, zijn mijn twee kinderen. “We houden onze voetjes op de grond. Wat makkelijker is voor ons dan voor de kinderen, omdat zij een bepaalde levensstijl gewend zijn. Ze gaan naar een privéschool tussen kinderen met een gelijkaardige achtergrond. Ze begrijpen het wel, als we familie bezoeken, dat er andere soorten huizen bestaan en een ander leven.” ‘Kun je hen een normale opvoeding geven? Een pretpark zit er niet in, gok ik.’, zo vraagt een journalist. “Neen. Gaan ze naar de zee, dan is dat zonder mij. En als we op vakantie gaan, is dat op een exclusieve, meer privé locatie. Het kan niet anders. We hebben ons daar als gezin aan aangepast. Mijn grootste angst is dat er hen ooit iets overkomt.”

Wie de carrière van De Bruyne overloopt kan niet buiten een gebeurtenis die hij vertelde aan Sporza. De Bruyne begon op zesjarige leeftijd in zijn geboortestreek te voetballen voor eerste provincialer KVV Drongen. In 1999 trok hij naar KAA Gent. Op zijn veertiende verhuisde hij naar Limburg om te worden opgeleid in de voetbalacademie van KRC Genk. In Genk verbleef hij als jonge puber eerst een jaar in een pension en daarna in een gastgezin, waar hij mentaal een uiterst moeilijke periode doormaakte. Na een seizoen was hij niet langer welkom in het gastgezin, dat hem te introvert, asociaal en eigengereid vond. Noodgedwongen verhuisde de zestienjarige De Bruyne naar een ander pension, eentje voor moeilijkere kinderen. Hij herpakte zich en nam sportieve revanche door harder te trainen en tijdens een invalbeurt bij de tweede ploeg vijfmaal in één speelhelft een doelpunt te maken. De nare ervaring met het gastgezin gold naar eigen zeggen als een levensles voor zijn carrière.