Geen adellijke titels voor Rijkste Belgen (wel ereteken voor Eddy Van Belle)

Eddy Van Belle (links) (Foto: Choco Story Brugge)

Koning Filip heeft dit jaar bij de uitreiking van adellijke titels meer oog gehad voor geneeskunde en maatschappelijke inzet dan voor rijke landgenoten. Hij onderscheidt wel de sociale actoren. Zo mag VBO-baas en vertegenwoordiger van de werkgevers Pieter Timmermans zichzelf voortaan baron noemen en kreeg voormalig ACV-voorzitter Luc Cortebeeck het ereteken van grootofficier in de Kroonorde. Uit de lijst van de Rijkste Belgen vinden we enkel Puratos-eigenaar Eddy Van Belle terug. Die mag zich commandeur in de Kroonorde noemen. Hij krijgt de burgerlijke eretitel blijkbaar als ambassadeur van de Belgische chocolade met zijn museum-initiatief Choco Story.



De voorgangers van koning Filip hadden meer oog voor de uitreiking van adellijke titels aan Rijkste Belgen. Officieel is het minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) die de personen voordraagt. Maar de koning kan zelf ook enkele namen aanbrengen. Naast Pieter Timmermans krijgen ook de Waalse arts Jean-Pierre Schenkelaars en Hugo Nys de titel van baron. Die laatste was tot eind 2015 de voorzitter van Koninklijke Schenking, de instelling die beschikt over de roerende en onroerende goederen van het koningshuis en deze ook beheert. Daarvoor was hij plaatsvervangend gouverneur van Brussel. In totaal kende koning Filip zeven titels van baron toe en één van ridder. Die laatste ging naar de pianist Jean-Claude Vanden Eynden, die op zijn 16de de jongste laureaat was bij de Koningin Elisabeth Muziekwedstrijd. Met zeven titels blijft Filip zeer bescheiden in het uitreiken van titels. Zijn vader deelde er ooit 22 uit op de nationale feestdag.

Vier vrouwen krijgen dit jaar van de koning de titel van barones. Het gaat om de Vlaamse therapeute Ingrid De Jonghe, die de organisatie Therapeuten voor Jongeren (TEJO) oprichtte en de Vlaamse Carla Molenbergs, een van de oprichters van een rusthuis voor dementerenden in Geel. Ook Diane Hennebert, de eerste directrice van de Stichting Boghossian die momenteel een organisatie voor schoolverlaters leidt en Yvonne L’Hoest, de voorzitster van de Federatie van Resto du coeur België vallen die eer te beurt. Bovenop de adellijke titels deelde de koning ook 12 burgerlijke eretekens uit.