Guido Van der Schueren botst nu op problemen bij Keyware

Guido Van der Schueren (Foto: RV)

Moeilijkheden blijven zich voordoen op de weg die investeerder Guido Van der Schueren aflegt. Blijkt dat er een probleem is bij het beursgenoteerde bedrijf Keyware waarvan Van der Schueren 47,5 % controleert. Stéphane Vandervelde, de CEO van Keyware, moet onder druk van de bedrijfsrevisor net geen 2 miljoen euro terugbetalen aan het bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van betaalterminals en voor een omzet staat van 12 miljoen euro. Blijkt dat Vandervelde aan zichzelf betaalde. Zo zegt toch de revisor. Die verwijst onder meer naar de verkoop van bedrijfswagens door Keyware aan Puttemans Automobiles en dat zonder verdere marktbevraging. Stéphane Vandervelde is zelf gedelegeerd bestuurder van Puttemans en zijn zoon Laurent is er eveneens bestuurder. Guido Van der Schueren onderstreept dat er sprake is van onregelmatigheden en niet van fraude. Ondertussen moet hij nog andere kastanjes uit het vuur halen.

De raad van bestuur en de CEO van Keyware hebben ter zake een minnelijke schikking getroffen. Dat blijkt uit een overeenkomst die eind vorige week in alle stilte op de website van het bedrijf is gepubliceerd, zo weet de Tijd. Na een forensische audit bleek dat zonder afdoende verantwoording geld stroomde naar de topman en aan hem gerelateerde bedrijven. De onregelmatigheden deden zich voor bij leningen van Keyware aan zijn CEO, maar ook bij andere uitgaven van het bedrijf aan zijn topman. Die situatie hield drie jaar aan. De raad van bestuur behoudt ondanks de onregelmatigheden het vertrouwen in Vandervelde, zo klinkt het. Voorzitter en grootaandeelhouder Guido Van der Schueren onderstreept dat sprake is van onregelmatigheden en niet van fraude.Keyware werd daarnaast al jaren achtervolgd door een reeks klanten die naar de federale overheidsdienst Economie stapten omdat ze zich bedot voelden door het bedrijf en zijn betaalterminals. Hun claim werd gesteund door Unizo. Vorige week werd Keyware door het hof van beroep van Antwerpen definitief vrijgesproken in het dossier.

Van der Schueren controleert ook het prepress bedrijf Hybrid Software uit het Oost-Vlaamse Merelbeke. Dat wil hij fusioneren met het beursgenoteerde Global Graphics. Hij lanceerde daarbij een uitkoopbod op Global Graphics dat werd gewaardeerd op 50 miljoen euro. Maar een groep minderheidsaandeelhouders vond dat bod te laag en blokkeerde de overname door Van der Schueren. Die laatste verwierf wel een meerderheid boven de 50 % in het bedrijf.

U kan hier het persbericht lezen van Keyware.