Hein Deprez is voorzitter van de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth

Officieel portret van koningin Elisabeth

Agro-ondernemer Hein Deprez, hoofdaandeelhouder van het beursgenoteerde voedingsbedrijf Greenyard Foods, is voorzitter geworden van de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth (GSKE). Collega bestuurders in de Stichting zijn onder meer de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur, professor Anne De Paepe, nog even rector van de Universiteit Gent, en Véronique Paulus de Châtelet, eregouverneur van het administratieve arrondissement Brussel Hoofdstad, een ietwat vreemde titel die voortvloeit uit de onafgewerkte Belgische staatshervorming. Prinses Astrid is ere-voorzitter van de Stichting die wordt geleid door luitenant-generaal Noël De Bruyne, intendant van de civiele lijst van koning Filip.



De benoeming van Deprez verscheen recent in het Staatsblad en werd opgemerkt door blogger Thierry Debels. GSKE werd in 1926 opgericht en genoemd naar de toenmalige Belgische koningin Elisabeth. Ze kreeg van de Brusselse Commissie voor Openbare Onderstand, de voorloper van het OCMW, lokalen toegewezen in het Brugmannziekenhuis in Laken. De nodige financiële middelen kwamen van koningin Elisabeth en van enkele mecenassen. Tijdens hun reizen in de Verenigde Staten en Brazilië ontvingen de toenmalige vorsten Albert en Elisabeth ook nog belangrijke giften, onder meer van de Rockefeller Foundation uit New York, specifiek bestemd voor het project van de koningin.

Waar de GSKE oorspronkelijk nog eigen onderzoek uitvoerde, beperkt haar rol zich nu tot financiële ondersteuning van medisch onderzoek, meer bepaald met als specialiteit de neurowetenschappen.