Hein Deprez moet macht delen met crisismanager

Marc Zwaaneveld

De Nederlandse crisismanager Marc Zwaaneveld wordt co-ceo van de fruit- en groentemultinational Greenyard. Hoofdaandeelhouder Hein Deprez moet dus een deel van zijn macht afstaan. In het zwaar met schulden beladen beursgenoteerde groenten distributiebedrijf krijgen de banken meer en meer greep op het management. Alle vier de Belgische grootbanken zijn op verschillende manieren schuldeiser van Greenyard. Ook het privé-vermogen van Hein Deprez komt daarbij in beeld.

Marc Zwaaneveld is sinds iets meer dan een maand aan de slag bij Greenyard. Hij werd binnengehaald om er operationeel orde op zaken te zetten. De Nederlandse manager is weinig bekend in Vlaanderen. In 2014 ging hij aan het werk bij de zwalpende Nederlandse afvalgroep Van Gansewinkel dat hij er in drie jaar tijd bovenop hielp. Bij Greenyard kwam Zwaaneveld binnen als “Chief Transformation Officer”. “Mr. Hein Deprez zal zich verder concentreren op de uitrol van Greenyards strategische partnermodel met haar retailers. Mr. Marc Zwaaneveld zal een goed omkaderde, efficiënte en naadloze implementatie van het transformatieplan binnen het bedrijf garanderen. Zo kan snel en efficiënt een nieuwe dynamiek aan Greenyard gegeven worden.” zo klinkt het in een persbericht. (Lees verder onder de foto)Hein Deprez

Bij Greenyard kijkt hij aan tegen een zware taak. Volgens DS-journalist Pascal Dendooven moet hij orde op zaken stellen in een volume-bedrijf dat de jongste jaren operationeel niet goed geleid werd. Hij moet ook bewijzen dat in handel met fruit- en groenten geld is te verdienen. Dat is nodig om de banken te overtuigen het bedrijf ademruimte te geven om zijn zware schuldenlast aan te zuiveren. Het is uitkijken hoe de samenwerking tussen beide CEO’s zal lopen.

Greenyard is ook op zoek naar aandeelhouders die het risico willen nemen om 150 miljoen euro in het bedrijf willen te investeren. Die zullen dat maar doen als de banken ook een inspanning doen. “Wat er dan voor Hein Deprez zal overblijven aan het eind van de rit, is niet evident. Hij heeft niet alleen zorgen bij zijn privéholding en Greenyard, maar ook bij de Fruit Farm Group, de plantages van hem in Zuid-Afrika en Latijns-Amerika, is de druk groot.” aldus nog Dendooven.