Hein Deprez verkoopt Brits bloemenbedrijf aan zijn zoon

Hein Deprez, referentie aandeelhouder van de noodlijdende groenten en fruitgroep Greenyard, verkoopt zijn Britse bloemendochter Greenyard Flowers aan Yellow Holdings, een bedrijf dat in handen is van investeerder Alex Newey. Gilles Deprez, zoon van Hein, stapt mee over naar de nieuwe eigenaar en blijft algemeen directeur van het bloemenbedrijf. Naast de algemene leiding zal hij ook de strategische visie uitstippelen. Greenyard kwam in en schuldcrisis terecht na een te snelle overnamestrategie, doorgevoerd door Hein Deprez.



Greenyard Flowers UK is de grootste producent van narcisbloemen en -bollen ter wereld. Op jaarbasis worden door het bedrijf meer dan 500 miljoen bloemen geteeld op een terrein van 1.100 hectare in de Varfell-vallei nabij het Engelse Penzance. Ze zijn bestemd voor het Verenigd Koninkrijk – het bedrijf heeft er een marktaandeel van 40% – Europa en de VS. Het bedrijf is gevestigd in het centrum van de narcisteelt. 90% van de wereldwijde productie vindt plaats in het Verenigd Koninkrijk en 80% daarvan in Cornwall in het zuidoosten van Engeland. De regio dankt haar status aan de gunstige invloed van de golfstroom, de krachtige warme stroming in de oceaan.

Yellow Holdings en Alex Newey zijn geen onbekenden voor Greenyard. Het bedrijf is al langer afnemer van bloemen van Greenyard Flowers. Hoeveel de verkoop oplevert voor Greenyard, wordt niet bekendgemaakt. Intussen blijft het nog altijd wachten op een kapitaalverhoging, die als de belangrijkste operatie voor de herkapitalisatie van het concern van Hein Deprez wordt gezien.