Hein Deprez verdrinkt langzaam in indrukwekkende verliescijfers

Hein Deprez

Groetenondernemer Hein Deprez komt in steeds nauwere schoentjes te staan. Zijn bedrijf De Weide Blik incasseert over 2018 een verlies van maar liefst 52 miljoen euro. Het bedrijf exploiteert landbouwgronden en plantages in Europa, Afrika en Latijns-Amerika. The Fruit Farm Group, dochter van De Weide Blik met zetel in Nederland, incasseerde vorig jaar een verlies van 40 miljoen euro. Volgens Nederlandse persberichten slaagt dat bedrijf er niet in een lening van 60 miljoen euro terug te betalen. De bedrijfsrevisor van De Weide Blik twijfelt aan het voortbestaan van het bedrijf. De Weide Blik staat operationeel wel los van het beursgenoteerde groetenverwerkingsbedrijf Greenyard dat eveneens wordt gecontroleerd door Deprez. Maar ook Greenyard gaat gebukt onder zware schulden.

Het verlies van De Weide Blik is het gevolg van de afwaardering van telkens om en bij 25 miljoen euro op twee van haar operationele dochterbedrijven: The Fruit Farm Company en Orchards Invest, beiden met zetel in het Nederlandse Ridderkerk. Het overgedragen verlies stijgt tot 76 miljoen euro, het eigen vermogen gaat de andere richting uit en daalt tot 20 miljoen. Ook de moederholding zelf onderhandelt momenteel met de banken over een herfinanciering maar ook die gesprekken verlopen volgens de revisor weinig hoopvol.Een faillissement van De Weide Blik kan voor Deprez verregaande gevolgen hebben. Naast De Weide Blik controleert de ondernemer samen met zijn zus Veerle ook het beursgenoteerde voedingsbedrijf Greenyard. Maar ook dat moet dringend zijn schulden herfinancieren. Waarnemers gingen er van uit dat Deprez die problemen gedeeltelijk kon oplossen met activa te verkopen in de Weide Blik. Maar die piste lijkt nu afgesloten.

De krant de Tijd weet dat De Weide Blik slechts 5 % levert van de producten die worden verwerkt door Greenyard. Dat laatste bedrijf kijkt aan tegen een schuldenberg van 456 miljoen euro. De banken geven Deprez tijd tot de zomer van 2020 om die weg te werken. Wat nu echter gebeurt met De Weide Blik is weinig hoopgevend in die context. Recent verkocht Deprez de eerste onderdelen van Greenyard. In september verkocht hij de potgrondactiviteiten van Greenyard voor 120 miljoen euro aan de holding Straco van de familie De Raedt-Verheyen. Zijn diepvriesfabriek in Hongarije werd verkocht aan de groentenondernemer Roger Dick. En het bedrijf wil stoppen met groenten in blik en glazen potten. Die tak wil het verkopen voor minstens 100 miljoen euro, maar een koper is er nog niet. Als het plan doorgaat, is Greenyard alleen nog actief met verse producten en bevroren groenten en fruit.