Roger Dick neemt Hongaars diepvriesbedrijf van Hein Deprez over

Roger Dick (Foto: RV)

De West-Vlaamse groentenondernemer Roger Dick neemt alle activa over van Greenyard Frozen Hungary, de Hongaarse dochter van de noodlijdende groenten- en fruitgroep Greenyard van Hein Deprez. Dat Hongaars bedrijf moest vorig jaar even de deuren sluiten nadat er een besmetting van listeria was vastgesteld. Roger Dick realiseert de overname met zijn bedrijf Roger & Roger. De familie Dick zit verankerd en ligt mee aan de basis van de West-Vlaamse diepvries groentenindustrie. Vader Michel Dick ging van start met Westfro. Roger Dick, zoon van Michel, richtte in 1980 zijn eigen bedrijf Dicogel op, één van de belangrijkste West-Vlaamse diepvriesgroentenbedrijven. Roger & Roger, opgestart in 1999, produceert en verdeelt Croky chips naar meer dan twintig landen vanuit haar hoofdzetel in Moeskroen. 

 



Roger & Roger heeft met meer dan 350 werknemers een sterke positie in de aardappel- en maïssector in West-Europa. “We tonen al geruime tijd meer dan normale belangstelling in potentiële opportuniteiten om onze activiteiten in Centraal- en Oost-Europa uit te breiden.”, zo zegt Yves De Vinck, CEO van Roger & Roger. “De ervaring en kennis van de Hongaarse telers, in combinatie met de sterke motivatie van de werknemers op de site, hebben ons ervan overtuigd om deze fabriek van Greenyard over te nemen. In de volgende maanden zullen we meer informatie verstrekken over de toekomstige plannen en investeringen die we zullen doen. Daarmee willen we de continuïteit en nieuwe groei voor alle belanghebbenden waarborgen.”

Het Hongaarse bedrijf wordt ingepast in de structuur van Dicogel-Begro. Die laatste is het resultaat van een consolidatie tussen twee familiebedrijven: Dicogel, opgericht in 1980 door de familie Roger Dick, en Begro, opgericht in 1984 door de familie Behaegel. Het werd één van de hoofdrolspelers op de Europese markt van diepvriesgroenten.

Met het oog op haar Transformatieplan verbetert Greenyard haar operaties door haar organisatie te optimaliseren, te rationaliseren en te consolideren.” zo zegt hetzelfde persbericht verder. Het is precies het Hongaarse bedrijf dat mee aan de basis ligt van de huidige moeilijkheden die Greenyard doormaakt. Het bedrijf van Hein Deprez gaat gebukt onder een zware schuldenlast na een agressieve overnamepolitiek. De lont aan het kruitvat ontbrandde in de zomer van vorig jaar. Het Europees voedselagentschap meldde op dat moment dat er de voorbije drie jaar 9 Europeanen zijn overleden als gevolg van een listeriabesmetting. De stam van die listeriabesmetting was dezelfde als degene die werd gevonden in een Greenyard-fabriek in Hongarije. De fabriek in Hongarije ging daarop dicht. Greenyard kwam die perceptieslag maar moeilijk te boven.