Familie Roger Dick [320]

Vermogen € 71 606 000
Gekend als Dicogel en Roger & Roger
Activiteit Diepvriesgroenten en chips
Inplanting Staden (West-Vlaanderen)
Huidige positie 320


Het groentendiepvriesbedrijf Westfro werd in 1971 opgericht door Michel Dick, Georges De Geest en André Talpe. Beide laatste ondernemers komen uit de klassieke conservenindustrie, respectievelijk La Corbeille en Conserven Talpe. Michel Dick zelf is op dat moment een belangrijke groenteboerenhandelaar.

Amper is de eerste steen van Westfro gelegd of André Talpe sterft op vrij jonge leeftijd. Later verlaat ook zijn vriend De Geest het schip. Michel Dick wordt meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf. Na Michel komt de tweede generatie aan bod: het echtpaar Regina Dick-Dirk Verhelle en Rita Dick. De derde dochter, Rosa Dick, heeft de boerderij voortgezet. Zoon Roger Dick gaat zijn eigen weg en is actief in een aantal andere diepvriesproducenten in de streek. Roger Dick trouwt met Marie-Christine Lafaut uit Passendale. Vader Henry Lafaut is op dat ogenblik actief als groenteboer. De nieuwe schoonzoon weet Henry Lafaut warm te maken voor de diepvriesgroenten en beide families richten Pasfrost op. Maar het klikt niet zo goed en vader en zoon Dick trekken zich uit Pasfrost terug. Roger Dick besluit zijn eigen weg te gaan en Dicogel is geboren. Later koopt Roger Dick één van zijn zussen uit in Wetsfro en wordt zo opnieuw voor 50 % aandeelhouder. 

In 1999 start Roger Dick de chipproducent Roger & Roger op. In 2019 neemt hij de Hongaarse diepvriesactiviteit over van de groep Greenyard van Hein Deprez. Dat was geen sinecure. Het Hongaarse bedrijf lag mee aan de basis van zware moeilijkheden die Greenyard doormaakte. Het bedrijf van Hein Deprez gaat gebukt onder een zware schuldenlast na een agressieve overnamepolitiek. De lont aan het kruitvat ontbrandde in de zomer van 2018. Het Europees voedselagentschap meldde op dat moment dat er de voorbije drie jaar 9 Europeanen zijn overleden als gevolg van een listeriabesmetting. De stam van die listeriabesmetting was dezelfde als degene die werd gevonden in de Greenyard-fabriek in Hongarije. De fabriek in Hongarije ging daarop dicht. Greenyard kwam die perceptieslag maar moeilijk te boven.