RIP: Diepvries groenten ondernemer Daniël Dejaeghere

Daniël Dejaeghere (Foto: RV)

In het West-Vlaamse Ieper is de ondernemer Daniël Dejaeghere overleden op 79-jarige leeftijd. Dejaeghere was één van de West-Vlaamse pioniers in de industrie van diepvriesgroenten. Hij ging in 1983 van start met zijn bedrijf in Langemark. Dejaeghere koopt verschillende verse groenten aan bij landbouwers uit de streek, waarna die worden gewassen, gesneden, gesorteerd, ingevroren en verpakt. De groenten verlaten het bedrijf terug in hun oorspronkelijk vorm zonder enige bereiding of toevoeging. Daarnaast werkt de familie ook met de groothandel Flanders Best, meteen ook het eigen merk van de familie. In Ieper is er ook nog de Broeierij Dejaeghere-Couvoir Berkenhof, een bedrijf dat eendagskuikens en broedeieren voor vleeskuikens verhandelt.

Dejaeghere stelt rechtstreeks ongeveer 80 personen te werk. Een deel van deze werknemers is afkomstig uit het noorden van Frankrijk. Onrechtstreeks staat het bedrijf voor heel wat tewerkstelling bij de landbouwers die groenten en fruit leveren. Die leveranciers zijn voor 65% afkomstig uit België, voor 15% uit Nederland en voor 20% uit Noord-Frankrijk in de regio Arras.Daniël Dejaeghere was gehuwd met Bernice Lafaut, dochter van Henri Lafaut die in 1974 het diepvriesbedrijf Pastafrost oprichtte in Zonnebeke. Zijn schoonzoon Roger Dick, die huwde met Marie-Christine Lafaut, was nauw betrokken bij de opstart van het bedrijf maar stapte er na enige tijd toch uit. Het boterde niet zo goed tussen met schoonfamilie. Dick startte zijn eigen diepvriesbedrijf op Dicogel. De familie Hoflack van Horafrost is dan ook weer via huwelijksbanden gelieerd met Pastafrost.

Daniël Dejaeghere laat twee kinderen na, Mieke en Gerd. Zelf werkte hij altijd in volle discretie. Vorig jaar trad zijn dochter Mieke op het voorplan in een bedrijfsvideo die werd gemaakt naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het bedrijf. U kan die hier bekijken.