NIEUW – Superdividend van 25 miljoen euro voor familie DejaeghereDaniël Dejaeghere staat aan het hoofd van het familiaal gelijknamige diepvriesgroentenbedrijf in het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle. Zijn bedrijf sloot het voorbije boekjaar, per eind september 2019, af met een omzet van 59 miljoen tegenover 57 miljoen het jaar daarvoor. De netto winst viel terug van 23 miljoen in 2018 tot 11 miljoen in 2019. Het bedrijf keert nu wel een dividend uit van 25 miljoen euro. Het vermogen van de familie Dejaeghere stijgt tot 190 miljoen euro.

Wie op zoek gaat naar persberichten over het bedrijf Dejaeghere is er aan voor de moeite. De familie werkt als sedert 1983 discreet in de Westhoek. Dejaeghere koopt verschillende verse groenten aan bij landbouwers uit de streek, waarna die worden gewassen, gesneden, gesorteerd, ingevroren en verpakt. De groenten verlaten het bedrijf terug in hun oorspronkelijk vorm zonder enige bereiding of toevoeging. Daarnaast werkt de familie ook met de groothandel Flanders Best, meteen ook het eigen merk van de familie. In Ieper bezit ze ook nog een landbouwbedrijf.

Dejaeghere stelt rechtstreeks ongeveer 80 personen te werk. Een deel van deze werknemers is afkomstig uit het noorden van Frankrijk. Onrechtstreeks staat het bedrijf voor heel wat tewerkstelling bij de landbouwers die groenten en fruit leveren. Die leveranciers zijn voor 65% afkomstig uit België, voor 15% uit Nederland en voor 20% uit Noord-Frankrijk in de regio Arras.

Daniël Dejaeghere is gehuwd met Bernice Lafaut, dochter van Henri Lafaut die in 1974 het diepvriesbedrijf Pastafrost oprichtte in Zonnebeke. Zijn schoonzoon Roger Dick, die huwde met Marie-Christine Lafaut, was nauw betrokken bij de opstart van het bedrijf maar stapte er na enige tijd toch uit. Het boterde niet zo goed tussen met schoonfamilie. Dick startte zijn eigen diepvriesbedrijf op Dicogel. De familie Hoflack van Horafrost is dan ook weer via huwelijksbanden gelieerd met Pastafrost.