NIEUW – Echtpaar De Raedt-Verheyden haalt 194 miljoen euro dividenden op bij medische labo’s

Gino De Raedt en Frederica Verheyden hebben met hun holding Straco vorig jaar een netto winst geboekt van 203 miljoen euro. 194 miljoen euro daarvan komt uit dividenden die werden uitgekeerd door zes medische labo’s die Straco controleert. Het is precies ook die activiteit die mee de basis vormt van het fortuin dat het echtpaar opbouwde. Dat vermogen stijgt nu van 435 naar 639 miljoen euro. Daarmee stijgt het echtpaar van de 52ste naar de 40ste plaats in on ze ranglijst. Straco beschikt nu over een oorlogskas van 350 miljoen euro cash en slechts 50 miljoen euro bankschulden. Wat de ambitie is van het echtpaar blijft voorlopig onbekend. Door verlof was bij Straco niemand bereikbaar voor enige commentaar.



De belangrijkste dividenden die Straco ophaalt komen van Centrum voor Medische Analyse, goed voor 115 miljoen, Medisch Labo Medina, goed voor 36 miljoen, en LKO-LMC, 18,5 miljoen. Medische labo’s zijn de basis van het succes van de familie. In 1978 opende biologe Frederica Verheyden in Dendermonde een klinisch laboratorium. In 1999 werd een tweede labo in Aalter overgenomen en herdoopt in Medina. Er volgden nog overnames in Torhout, Aalst, Oostakker en Brakel. Ondertussen is met de dochter Ann De Raedt de tweede generatie aanwezig in de labogroep. Eind vorige eeuw verkocht Gino De Raedt van zijn kant zijn verpakkingsspecialist DW Plastics, producent van onder andere plastic bierkratten, aan de Britse groep DS Smith. Die combinatie van beide succesverhalen legde de basis voor Straco.

Straco herinvesteerde ondertussen belangrijke bedragen, meest recent in de overname van de horticultuuractiviteiten van het noodlijdende Greenyard Foods voor 120 miljoen euro. Eerdere deals waren de aankoop van een meerderheidsparticipatie in het uitzendkantoor Forum Jobs van Christian Dumolin (Koramic), de overname in 2015 van het Britse Cedo, de Europese marktleider in plastic zakken, en de aankoop van de NGM, een uitbater van tankstations in Wallonië. Verder investeert de holding volop in commercieel vastgoed. Eerder ook stapte Gino De Raedt samen met havenondernemer Philippe Van De Vyvere (Sea-Invest) in Compagnie Het Zoute, het vastgoedvehikel van de familie Lippens.