Hein Deprez werkt aan miljardenovername

De ondernemer Hein Deprez, meerderheidsaandeelhouder van het beursgenoteerde Greenyard Foods, onderhandelt vandaag in New York over de overname van de Amerikaanse fruit- en groentengroep Dole. Met die overname is een bedrag gemoeid van 2,5 miljard euro. Greenyard, zelf een groentendistributeur, weegt op de beurs ‘slechts’ 900 miljoen euro. Wanneer Deprez slaagt in zijn opzet, creëert hij een nieuwe wereldreus in zijn sector die nu al vergeleken wordt met biergigant AB Inbev.



Door de fusie kan een bedrijf ontstaan met een omzet van om en bij 8 miljard euro en 35.000 werknemers. Het wordt dan de grootste fruit- en groente­multinational ter wereld. De overname zit in de laatste rechte lijn maar in een persbericht zegt Greenyard dat er momenteel nog geen akkoord is.

Dole is bekend van fruit als ananas en bananen, maar heeft ook een belangrijke pijler verse groenten. Dole is complementair aan Greenyard Foods. Dole, met 4,5 miljard dollar omzet, is actief in Noord- en Zuid-Amerika, heeft plantages en is een internationaal merk. Greenyard, goed voor 4 miljard omzet, is vooral bekend als verkoper van diepvriesgroenten. De groep is onder meer huisleverancier van supermarkten als Albert Heijn en Delhaize en staat vooral sterk in Europa. Dole is in handen van de 94-jarige David Murdock. Dole, dat zelf 1,3 miljard dollar schulden heeft, staat onder druk van zijn bankiers.