HERBEREKEND: De Gentse familie Maes en de IT Tower: 399 miljoen euro

De IT Tower met de spectaculaire opbouw van de ‘Ground Up’, de grootste ‘mural’ van Europa, in de zomer van 2020 meteen goed voor een reportage op het VRT Nieuws. (Foto: VRT Nieuws)

De Gentse familie Maes heeft met haar vastgoedgroep Alides de Brusselse IT Tower overgekocht van de verzekeraar AG Real Estate. Ze doet dat samen met het overheidsfonds Cityforward. Met zijn 102 meter hoogte is de IT Tower de hoogste kantoortoren van de Brusselse Louisalaan. Het gebouw is beschilderd met een monumentaal gevelkunstwerk en is daarmee een van de opvallendste wolkenkrabbers van de hoofdstad. De Gentse familie Maes ging oorspronkelijk van start met een aannemingsbedrijf maar is nu uitgegroeid tot een projectontwikkelaar waarbij de bouwactiviteit niet meer zo belangrijk is. Het bedrijf werd in 1892 opgericht door aannemer Petrus Maes. Op vandaag is de groep in handen van Antoine, Christophe en Sophie Maes, vertegenwoordigers van de vijfde generatie. De voorbije zes jaar keerde de groep een gecumuleerd bruto dividend uit van 27 miljoen euro. Een herberekening levert de familie een vermogen op van 399 miljoen euro, goed voor de 64ste plaats in onze ranglijst.

De modernistische IT Tower werd in 1972 gebouwd voor de Amerikaanse multinational ITT. De 23 verdiepingen zijn goed voor 21.000 vierkante meter kantoorruimte, waarvan 87 procent verhuurd is. De bovenste verdieping is ingenomen door het sterrenrestaurant La Villa in the Sky. De familie Maes koopt de kantoortoren samen met Cityforward. Dat fonds is opgebouwd rond de federale investeringsmaatschappij FPIM, de verzekeraar Ethias en de beheerder Whitewood. Het heeft tot doel Brusselse kantoorgebouwen te verwerven en te moderniseren. Deze zomer kocht het al het hoofdkwartier van Engie in de Brusselse Noordwijk. Alides en Cityforward willen de IT Tower voorlopig verder verhuren. Op de langere termijn, niet voor 2030, willen de eigenaars de toren volledig herontwikkelen tot een zogenaamde ‘trophy asset’. De overnameprijs voor de toren bedraagt 70 miljoen euro, wat evenveel als wat AG Real Estate in 2017 betaalde aan de vorige eigenaars. Die laatste is dus tevreden met de huuropbrengst die het kon ophalen de voorbije vijf jaar.Alides REIM, de centrale holding van de familie Maes, is in handen van de vijfde generatie: ex-CEO Sophie Maes en haar broers Antoine en Christophe. Rikkert Leeman volgde in 2019 Sophie Maes op als eerste niet-familiale CEO. Leeman was daarvoor directeur bij het vastgoedbedrijf Befimmo. Als Gentse investeerder en ontwikkelaar van woningen en kantoren is Alides ook actief in Polen, goed voor 15 % van de groepsomzet. Vorig jaar behaalde de groep een nettowinst van 26 miljoen euro tegenover 36 miljoen het jaar daarvoor.