Hey, meet the US made Biscoff !

Vanaf nu worden de befaamde speculoos koekjes van Lotus Bakeries niet enkel meer gemaakt in het Oost-Vlaamse Lembeke. De Amerikaanse speculoosfabriek van de familie Boone, eigenaar van Lotus, werd begin deze maand operationeel. De Verenigde Staten zijn al enkele jaren het grootste speculoosland voor Lotus Bakeries. “Biscoff”, zo noemt een speculooskoekje er. Een samentrekking van “Biscuit” en “coffee”. Wellicht komt de lancering van de US made Biscoff er perceptiegewijs net op tijd. Voor Lotus Bakeries is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzetmarkt. De negatieve impact van een harde brexit kan wellicht precies op tijd worden getemperd door de eigen productie opstart in de Verenigde Staten.



De nieuwe fabriek van Lotus staat in Mebane, in de oostelijke deelstaat North Carolina. De bouw ervan startte vorig jaar. De fabriek bevat twee productielijnen. Biscoff blijft de belangrijkste groeimotor van Lotus Bakeries en dus ook van de familie Boone. Het beursgenoteerde bedrijf boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 298 miljoen euro, meer dan 30 miljoen of ruim 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste interne groei kwam van Lotus Biscoff, luidt het in een persbericht. Het operationeel bedrijfsresultaat ging ruim 7 procent hoger tot 51,2 miljoen euro. De nettowinst steeg met bijna 6 procent tot 36,2 miljoen euro.

Lotus Bakeries maakte ook bekend dat het een zogenaamd incubatorfonds heeft opgericht. Dat zal tot 30 miljoen euro investeren in ‘beloftevolle merken en groeibedrijven’. De eerste investering is een participatie van 20 procent in Peter’s Yard, een Brits bedrijf dat crackers produceert op basis van gezonde zuurdesem. De naam van het fonds luidt FF 2032. In 2032 viert Lotus Bakeries zijn 100ste verjaardag.