Indische miljarden diamantfraude van familie Modi is verankerd in Antwerpen

Nirav Modi (tweede van rechts), naast de Britse prins Charles tijdens de Elephant Parade.

De Indische diamantair Nirav Modi maakte internationale faam als producent van exclusieve juwelen. Hij kwam als eerste Indische diamantair op de cover terecht van de catalogussen van de veilinghuizen Sotheby’s en Christies. Zijn juwelen werden gedragen door Kate Winslett en Naomi Watts. Hij staat als 84ste op de lijst van Rijkste Indiërs met een vermogen van 1,7 miljard dollar. Nu wordt hij beticht van oplichting van de Punjab National Bank voor ongeveer een gelijkaardig bedrag. Nirav Modi groeide op in de Antwerpse diamantwijk. Zijn jongere broer Neeshal staat in Antwerpen aan het hoofd van de groep Firestar Diamond, goed voor 36 miljoen dollar. De kans is dan ook reëel dat de Indische fraudespeurders binnenkort in Antwerpen staan.De familie Modi behoort tot de rijkste families van Mumbai. Het fraudeverhaal is dan ook talk of the town. De Punjab National Bank dreigt te kapseizen onder de financiële last. Spaarders komen op straat om te protesteren. Ze eisen het vel van Nirav Modi en zijn familie. Zijn portretten worden op straat verbrand. Nirav Modi zou gevlucht zijn naar New York. Ook zijn familie heeft niet thuis op hun luxeappartementen in Mumbai die ondertussen zijn afgesloten door de politie. (Lees verder onder de foto)

Nirav Modi

Het succes van de broers Nirav, de derde generatie diamantairs van de familie, is relatief jong. In 2010 richtten ze in Antwerpen Firestar Diamant op. Centrale spil daarin is de Firestar Holding Ltd uit Hong Kong. Het voorbije boekjaar stond Firestar voor een omzet van 294 miljoen dollar. Hoewel het bedrijf in Antwerpen rendabel en financieel gezond is, kan hetzelfde niet worden gezegd van haar dochterbedrijven in Moskou, Armenië en Johannesburg (Zuid-Afrika) die allen min of meer zwaar verlieslatend zijn.

De exclusieve juwelen van de familie Modi bracht hen in contact met de hoogste financiële en mondaine kringen. Ook goede werken mogen daarin niet ontbreken. Zo is de familie een sterke sponsor van The Elephant Parade, een steunprogramma voor de Indische olifant die met uitsterven wordt bedreigd. Ook de Britse koninklijke familie is een sponsor van de Parade. Neeshal Modi is gehuwd met Isheta Salgaonkar, een nicht van Mukesh Ambani en Anil Ambani. De familie Ambani is eigenaar van Reliance Industries, het grootste bedrijf in India dat in privé handen is. Het vermogen van Mukesh Amabani wordt geschat op 20 miljard dollar.