Het interview van François Fornieri van 65 miljoen euro

François Fornieri (links)

“Het Bayer van de toekomst”. Zo omschreef de Luikse farma ondernemer François Fornieri zijn bedrijf Mithra afgelopen zaterdag in een gesprek met de krant L’Echo. Bayer werd rijk met de ontwikkeling van de aspirine. En hij deed er nog een schepje bovenop: “Indien iemand 2 miljard euro wil betalen voor het beste bedrijf inzake vrouwelijke anti-conceptie, des te beter.” Meer was er niet nodig om de koers van bedrijf op de Brusselse beurs vandaag te laten exploderen met 20 %. Het persoonlijk vermogen van Fornieri stijgt daarmee met 65 miljoen euro tot 389 miljoen euro. Fornieri wist op het juiste moment de gaspedaal in te drukken. Afgelopen vrijdag doorbrak Mithra met zijn beurswaarde 1 miljard euro. Blijkbaar maakt dit soort symbolische bedragen nog steeds indruk op mensen.



De voorbije weken en maanden maakte Mithra een aantal berichten bekend waaruit blijkt dat het anticonceptiemiddel Estérol op de drempel van een doorbraak staat. Dat middel zou niet enkel een anticonceptivum zijn maar ook een breder aantal vrouwelijke gerelateerde ziekten aanpakken. De koers van het bedrijf steeg sterk en doorbrak de drempel van 1 miljard beurswaarde. In zijn interview naar aanleiding van dat feit zei Fornieri: “Mijn tijd is beperkt, al is het maar omwille van mijn leeftijd of mijn middelen. Indien er iemand anders komt en 2 miljard op tafel legt omdat hij vindt dat Mithra het bedrijf is dat de grootste portefeuille bezit inzake vrouwelijke anticonceptie, des te beter.” Meer hadden de speculanten en investeerders niet nodig om het aandeel van Mithra op te trekken van 30 naar 37 euro.

Bij de gelukkigen behoren onder meer Marc Coucke en Bart Versluys die beiden kernaandeelhouders zijn van het bedrijf. Maar ook de Waalse overheidsfinancierder Meusinvest investeerde in Mithra. Het is nu afwachten of het aandeel de komende dagen stand houdt. Of misschien nog hoger gaat. Om 2 miljard beurswaarde te bereiken moet de koers nog stijgen tot boven de 60 euro…