Is Albert Frère corrupt?

TranscorBetaalde NPM (Nationale Portefeuille Maatschappij), de sleutelholding uit de groep van Albert Frère, in Brazilië 15 miljoen dollar steekpenningen om op die manier 1 miljard euro te verdienen op de verkoop van een olieraffinaderij? Het Braziliaanse parket zegt over de bewijzen te beschikken dat dit zo is. NPM doet er momenteel het zwijgen toe.Transcor Astra, een bedrijf dat voor 80 % wordt gecontroleerd door NPM, kocht in 2005 de raffinaderij Pasadena in de Verenigde Staten. Transcor Astra betaalde er amper 42,5 miljoen dollar voor omdat de installatie erg verouderd was. Het Braziliaanse gerecht noemt het dossier dan ook niet toevallig “Operação Corrosão” wat zoveel wil zeggen als “Operatie Roest”. In 2006, één jaar na de aankoop, verkoopt NPM 50 % van de raffinaderij aan de Braziliaanse oliegigant Petrobras voor 360 miljoen dollar of 336 miljoen euro. De Brazilianen waren naar eigen zeggen op zoek naar een Amerikaanse raffinaderij om hun eigen olie te raffineren. Voorzitter van de raad van bestuur van Petrobras op dat moment is de Braziliaanse minister van Energie, Dilma Roussef, nu president van Brazilië.

NPM en Petrobras raakten het in de joint venture niet eens over plannen om de raffinaderij te moderniseren en uit te breiden. Beide groepen zouden elk 250 miljoen euro moeten investeren in de raffinaderij. NPM kon na veel discussie zijn put-optie uitoefenen. De Brazilianen betaalden 820,5 miljoen dollar of 767 miljoen euro voor de tweede 50 % van de raffinaderij. NPM incasseerde in deze deal dus een aanzienlijke meerwaarde. Nu stelt de openbare aanklager in Brazilië dat hij bewijzen heeft dat Transcor Astra in Brazilië 15 miljoen dollar smeergeld zou hebben betaald.

De lijnen in het dossier lopen voor een stuk over de Franse groep GDF Suez waarvan Albert Frère na de Franse staat de tweede grootste aandeelhouder is. De Belgische GDF-dochter Tractebel financierde in het verleden, zowel de kiescampagnes van Dilma Roussef als van haar voorganger Lula. In beide gevallen goed voor een half miljoen euro. Tractebel financierde wat dat betreft ook de oppositie, zij het voor een minder bedrag. Alle betalingen waren trouwens volledig legaal in Brazilië.

Het Braziliaanse openbaar ministerie is al lange tijd actief in de “Operatie Roest”. Er werden ter zake al een aantal politieke verantwoordelijken aangeduid. Met haar pijlen te richten naar NPM worden nu ook de privé-financiers in het zicht gebracht. Tractebel is één van de sterspelers in het Jirau-project, één van de meest prestigieuze projecten in Brazilië waarbij een dam wordt gebouw over de Amazone-rivier. Volgens het Braziliaans openbaar ministerie loopt de huidige corruptielijn over het Nederlandse bedrijf SBM Offshore uit Maastricht, via Astra Oil een onderdeel van NPM-dochter Transcor.