Italiaans beeld van Kim Kardashian brengt Axel Vervoordt in vervelend vaarwater

Het bewuste beeld dat in 2016 werd in beslag genomen. (Foto: Justice Department VS)

Vertegenwoordigers van het federale parket in de Verenigde Staten zijn op zoek naar wie verantwoordelijk is voor de verkoop van een beeld aan de TV-ster Kim Kardashian. Het bewuste beeld, de gedrapeerde onderste helft van een vrouwelijk figuur, werd vijf jaar terug in beslag genomen in de haven van Los Angeles. Het was een onderdeel van een container met daarin 40 stukken antiek, meubels en decoraties, goed voor een totale waarde van 745.882 dollar. De container was afkomstig van de bekende Belgische antiekhandelaar Axel Vervoordt. Die zegt het beeld te hebben gekocht van een Parijse collega. Kardashian zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Volgens de Italiaanse overheid is het beeld gestolen en werd gesmokkeld uit haar grondgebied. Ze diende klacht in en eist het beeld dan ook terug.

De nu 73-jarige Vervoordt haalde destijds de opdracht binnen om de de luxueuze villa van Kim Kardashian en haar echtgenoot Kaney West in Calabasa nabij Los Angeles in te richten. Het beeld zou in de tuin van de villa worden geplaatst. Maar dat ging dus niet door. Na de inbeslagname maakte de Amerikaanse justitie een foto van het beeld openbaar. Daaruit blijkt dat het een sterke gelijkenis vertoont met een originele sculptuur die mogelijk is gemaakt door Myron van Eleutherae, een Atheense beeldhouwer uit het midden van de 5e eeuw voor Christus. Hoewel bekend is dat geen van zijn originele sculpturen de tand des tijds heeft doorstaan, is er een groot aantal waarvan wordt gedacht dat het latere marmeren kopieën zijn, voornamelijk Romeinse. Het kalkstenen beeld lijkt op een deel van wat nu een groep sculpturen is genaamd Athena en Marsyas.



De Italiaanse staat diende klacht in tegen de wat ze de smokkel en de illegale verkoop noemt van het beeld. Volgens Amerikaanse speurders vertonen de papieren van de verkoop een aantal tegenstrijdigheden. De VS en Italië sloten eerder al een overeenkomst af met het doel de handel in illegaal cultureel erfgoed tegen te gaan.

Het marmeren beeld van Athena en Marsyas waarvan het omstreden beeld een kopie in kalksteen zou zijn. (Foto: RV)