Jaar uitstel voor betaling van 60 miljoen door Hein Deprez

De obligatiehouders van The Fruit Farm Group hebben de Vlaamse agro-industrieel Hein Deprez een jaar uitstel verleend voor de terugbetaling van een lening van in totaal 60 miljoen euro. Deprez is eigenaar van het plantagebedrijf dat in 2018 in financiële ademnood raakte. De obligatiehouders namen hun beslissing, één dag voor de verplichte betaling, niet echt uit sympathie voor Deprez. Het was dat, en hopen om alsnog iets te recupereren, of het faillissement uitlokken. Deprez krijgt dus nu een extra jaar tijd om de zaken bij The Fruit Farm Group recht te trekken. De agro-industrieel is vooral bekend als stichter-aandeelhouder van het beursgenoteerde groentenbedrijf Greenyard. Ook dat werkt momenteel een overlevingstraject uit.



Deprez controleert via zijn holding De Weide Blik twee plantagebedrijven: Orchards Invest en The Fruit Farm Group. Fruit Farm, wereldwijd eigenaar van 5.800 hectare grond, incasseerde in 2018 een verlies van 25 miljoen euro op een omzet van 105 miljoen euro. In november vorig jaar moest Deprez voor het Friese AC Hartman, een van de grotere spelers in de Nederlandse glastuinbouwsector, het faillissement aanvragen.

De grootste financiële uitdaging voor Deprez momenteel is de terugbetaling van een obligatielening van 60 miljoen euro door Fruit Farm. De Tijd volgde het dossier op en weet te melden dat de betrokken obligaties niet langer zijn terug te vinden op de Luxemburgse beurs waar ze vroeger werden verhandeld. In de zomer van 2019 werd al een eerste keer uitstel van betaling verleend. Nu kwamen de obligatiehouders in december opnieuw samen. Daar werd beslist de looptijd van de obligaties te verlengen tot eind dit jaar en de intrest op de effecten te kapitaliseren. Ook die interest moet dus niet meteen betaald worden. Veel alternatieven hadden de obligatiehouders niet in hun keuze. Het was uitstel of het faillissement.