Jef Colruyt neemt afscheid met een cadeau van 250 miljoen euro aan zijn familie

Jef Colruyt (Foto: Belga Images)

Op een persconferentie vandaag gaf Jef Colruyt tekst en uitleg bij zijn vertrek bij de Colruyt Group, die op 1 juli voor het eerst een CEO krijgt die niet uit de familie komt. “Vanaf nu ga ik supporteren. Ik ben blij dat we het gecommuniceerd hebben.”, zo zei Jef Colruyt. Wie duidelijk ook blij is, zijn de aandeelhouders van het bedrijf. Op de beurs sprong het aandeel Colruyt drie euro of 10 % hoger met het nieuws van het verrek van Jef Colruyt. De familiale aandeelhouders, dat zijn er ondertussen zo’n 150-tal, zijn daarmee potentieel meteen 250 miljoen euro rijker. De familie springt in onze ranglijst van de 17de naar de 12de plaats met nu een vermogen van 2,8 miljard euro. 

Gisteren raakte bekend dat Jef Colruyt, die in oktober 65 wordt, eind deze maand stopt als CEO van de Colruyt Group. Die timing is opmerkelijk, na twee woelige jaren voor de retailer. Zijn opvolger wordt Stefan Goethaert, de allereerste directeur die niet uit de familie komt. Op de persconferentie toonde Jef Colruyt zich fier over het bedrijf dat hij verlaat. “Van 1 miljard naar 11 miljard omzet, van 5.000 naar 33.000 mensen. Dat is niet slecht. Tijdens de coronacrisis hebben we ook gevoeld hoe sterk we aan elkaar hangen. Dat gevoel werd nog versterkt door de situatie in Oekraïne.” Het feit dat het de voorbije jaren minder goed ging, ontweek hij niet. “Het voordeel als je stopt in een dip is dat de volgende ploeg voor de bolletjestrui kan gaan.” Vanaf nu gaat hij supporteren, zei Colruyt nog. “Jongens, meisjes, geef er een lap op.”



Zijn opvolger, Stefan Goethaert, vroeg een applaus voor zijn voorganger. “Ik kan en ga Jef niet vervangen. Maar de bedrijfscultuur staat wel overeind. Ik heb me de voorbije maanden al goed voorbereid met Stefaan (Vandamme, financieel directeur) en Jo (Willemyns, COO) en het volledige directie- en managementteam.”