Jeroen Piqueur beticht van witwassen

De vroegere Optima-topman Jeroen Piqueur wordt beticht van misbruik van vennootschapsgoederen, bedrieglijk onvermogen, witwassen en inbreuken op de bankwetgeving. Dat heeft het parket van Gent vandaag gezegd. Piqueur werd vandaag aangehouden in het kader van de gerechtelijk strafonderzoek naar Optima Bank. Hij werd naar verluid de hele nacht ondervraagd. Ook zijn zoon en dochter Ruben en Rebecca zitten in voorarrest. Beiden worden verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen en witwaspraktijken.



Het strafrechtelijk luik dat momenteel wordt afgewerkt heeft blijkbaar betrekking op het privé-patrimonium van Jeroen Piqueur. Binnen zijn Optima-structuur zette Piqueur een aantal offshore vennootschappen op in belastingparadijzen. Hij gebruikte die zwarte fondsen later onder meer om zijn luxeboot Rubeccan te kopen, genoemd naar zijn twee kinderen.

Ook de groep Optima zelf wordt gelinkt aan witwasstructuren, met name de aankoop van vastgoed georganiseerd door Optima en betaald met gerepatrieerde fiscale fondsen uit Luxemburg en Zwitserland. Het parket van Gent ondervroeg de voorbije dagen verschillende bestuurders en managers van de groep Optima. Maar over die verhoren lekte tot op vandaag niets uit. Jeroen Piqueur van zijn kant begrijpt niet waarom hij nu precies een “bedreiging vormt voor de openbare veiligheid”, de officiële voorwaarde die moet zijn vervuld om te worden aangehouden.