UPDATE: Jeroen Piqueur en zijn twee kinderen zijn aangehouden

Een selfie van Ruben Piqueur (links) met zijn vader Jeroen, in betere tijden.

De gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur is op last van de Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens opgepakt en aangehouden. Zijn twee kinderen Ruben en Rebecca werden gisteren al opgepakt voor verhoor en zijn nu eveneens aangehouden. De voorbije dagen werden al discreet een aantal bestuurders en managers van de vroegere Optima groep verhoord. Toen werden echter geen aanhoudingsmandaten uitgeschreven. Nu dus wel.De hamvraag is nu in welk onderdeel van het Optima dossier de aanhoudingen kaderen. Jeroen Piquer werd in mei van dit jaar door de Gentse correctionele rechtbank al veroordeeld voor grootschalige fiscale fraude. Hij ging in beroep tegen dat vonnis, maar het Gentse hof van beroep heeft nog geen uitspraak gedaan. Die fraude via offshore structuren dateert van voor het faillissement van Optima.

Ruben Piqueur komt in beeld als voormalig bestuurder van Optima Bank, terwijl Rebecca Piqueur in het verleden bestuurder was van Imaco. Dat is de vennootschap waarlangs Jeroen Piqueur ervan verdacht wordt zich verrijkt te hebben ten nadele van Optima Bank. Piqueur zelf zei dat de betaling van 600.000 euro per jaar de tegenprestatie was voor allerlei managementdiensten. De man hield er een luxueuze levenswandel op na met een resem dure wagens en zijn 43 meter lange yacht ‘de Rubeccan‘, genoemd naar zijn twee kinderen. De boot ligt gerechtelijk aan de ketting.

De aanhouding van Piqueur is blijkbaar versneld door een artikel in de krant De Standaard. Die maakt vandaag melding van de ondervraging van de kinderen van Piqueur. De gewezen bankier zou verdacht worden van het misbruik van vennootschapsgoederen. De vastgoeddochter van Optima wordt samen met de bank ook genoemd in witwasdossiers die door de BBI zijn opgestart. Daarbij zou vastgoed verkocht zijn als sluitstuk van de repatriëring van zwart geld dat 7 jaar was geparkeerd in Luxemburg en Zwitserland. 7 jaar is de verjaringstermijn voor fiscale fraude. Optima werkte daarbij ook in opdracht van de groep Land Invest.

UPDATE

Jeroen Piqueur laat via zijn advocaat Raf Verstraeten weten dat hij niet begrijpt waarom hij nu, na anderhalf jaar onderzoek, in voorhechtenis moet. Hij tekent dan ook beroep aan tegen zijn aanhouding. De raadkamer zal vrijdag as. in eerste instantie uitspraak moeten doen.