Joris Ide opent luxehotel in Knokke

Hotel LebeauDe West-Vlaamse ondernemer Joris Ide, bekend van de gelijknamige producent van stalen platen voor de bouwsector, gaat het Golfhotel in Knokke openen onder de naam Lebeau Hotel. De naam verwijst naar de groep Lebeau-Courally uit Luik, producent van luxe jachtwapens en -uurwerken. Ide nam Lebeau-Courally over in 2010. Het Knokse hotel nam hij in 2015 over van de familie Hemelaere. Ook nog vorig jaar verkocht Ide zijn productiebedrijf van staalplaten aan de Ierse groep Kingspan voor om en bij 350 miljoen euro.Het Hotel Lebeau telt 26 kamers en kan 65 gasten herbergen. De dagelijkse leiding is in handen van Walter Van Damme, al vijf jaar de rechterhand van Ide bij het uitbouwen van zijn imperium in luxeproducten. Volgens Van Damme is er in Knokke een grote vraag naar hotels zoals het exclusieve Lebeau Hotel. “De afgelopen jaren sloot een aantal hotels zijn deuren en daarom zag Joris hier nieuwe mogelijkheden. Het hele gebouw werd grondig gerenoveerd: elke kamer is opgefrist, elk bed is nieuw.” Ide investeerde 750.000 euro in de renovatie van het hotel dat op 30 april officieel de deuren opent.

L'ArchiducVoor Ide is het hotelproject een verlengstuk van de uitbouw van zijn groep Lebeau-Courally, een absolute referentie op het vlak van luxueuze jachtwapens. Het in 1865 opgerichte huis Lebeau-Courally is een van de laatste vertegenwoordigers van de Luikse wapenindustrie. Het behoort tot de top drie van meest prestigieuze manufacturen van jachtwapens ter wereld. Er worden twintig tot dertig geweren per jaar gemaakt, volledig op maat. Het graveren van één enkel wapen neemt 150 tot 1.000 uur in beslag. De prijssetting vangt aan vanaf 80.000 euro. Zonder bovengrens, aangezien elk jachtgeweer een uniek exemplaar is dat zich volledig plooit naar de wensen van de klant.

In 2015 nam Ide de Zwitserse horlogemanufactuur IMH in Le Locle over. Dat leidde tot de lancering van een nieuw horloge met maanfasen: de Phase de Lune. Ide koos er bewust voor de nieuwe manufactuurcollectie volledig te ontwikkelen en produceren in de eigen ateliers in Le Locle.

Naast IMH nam Ide ook de lederspecialist over waar de handtassen van Lebeau-Courally worden geproduceerd. Zo beschikt het merk nu over drie compleet geïntegreerde productiesites voor zijn drie belangrijkste activiteitenpijlers: de luxueuze jachtwapens in Luik (België), de lederwaren nabij Dijon (Frankrijk) en de horlogerie in Le Locle (Zwitserland). Naast het hotel in Knokke beschikt Lebeau-Courally ook over een verkooppunt in de luxe badstad.