VASTGOED – Jos Sluys koopt erfpacht op Gentse Oude Vismijn

De Gentse Oude Vismijn is één van de meest aansprekende stukken erfgoed in de Gentse binnenstad, gelegen aan het Sint-Veerleplein en gevangen tussen de Lieve en de Leie. IT-ondernemer Jos Sluys heeft nu via zijn holding Saffelberg 3,1 miljoen euro op tafel gelegd om de erfpacht op het historisch pand over te kopen. Het vastgoed zelf blijft eigendom van de stad Gent. Een renovatie van 10 miljoen euro, uitgevoerd in 2008 tot 2010, woog te zwaar op de huidige horeca exploitatie van het pand.



De Oude Vismijn omvat een restaurant en twee feestzalen. Die laatste zijn ondergebracht in de overdekte oude markthal. Stad Gent vestigde er ook een toeristisch informatiepunt. De renovatie van het beschermde monument kwam er na jarenlange verwaarlozing. Er werd een zwevende keukenbox gebouwd op het eerste verdiep, bovenop het restaurant. Er kwam een nieuw wandelpad rond de site aan de waterkant en er kwam energiewinning door middel van warmtepompen uit het Leiewater

Ondanks het feit dat het restaurant één van de meest idyllische uitzichten biedt van Gent, was de exploitatie er van geen succes. De financiële druk was te zwaar. De uitbater legde vorig jaar de boeken neer. De exploitatie van de feestzalen zou daarentegen beter lopen. De vorige erfpachthouder vroeg bescherming aan bij de rechtbank van koophandel. Jos Sluys bracht de erfpacht nu onder in de vennootschap Macellum, de Latijnse naam voor de eerste overdekte marktplaatsen in het oude Rome.