UPDATE – JUSTITIE – Financieel boegbeeld Luc Bertrand ondervraagd in corruptie onderzoek CFE

Luc Bertrand

Deze morgen heeft het federaal parket tien huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een corruptiedossier rond het Belgische bouwbedrijf CFE in Tsjaad. Ook Luc Bertrand, hoofd van de groep Ackermans & van Haaren en nummer 22 in onze lijst, en CFE-topman Raymund Trost zouden ondervraagd zijn. Inzet vormt de vermeende betrokkenheid van de verantwoordelijken van CFE bij corruptie bij de bouw van een hotel in Tsjaad. Dat laat het federaal parket woensdag in een persmededeling weten. Volgens de websites van Le Soir en De Standaard is de 73-jarige Luc Bertrand een van de ondervraagden. De baron is voorzitter van de beursgenoteerde holding Ackermans & van Haaren (AvH), die de meerderheid van de eveneens beursgenoteerde bouwgroep CFE bezit. Hij is tevens de vader van de liberale ontslagnemend federaal staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand en geniet de reputatie de belangrijkste vertegenwoordiger te zijn in België van de klassieke ‘haute finance’. Zijn dochter Alexia was voor haar benoeming tot staatssecretaris een sleutelfiguur in het kabinet van MR-topman Didier Reynders.

‘Het federaal parket heeft een onderzoek geopend naar vermoedens van corruptie bij het bedrijf CFE en bepaalde van haar Belgische en Franse vertegenwoordigers in verband met de bouw van het Grand Hotel in Ndjamena, Tsjaad, en de inning van de schuldvordering die Tsjaad nog zou hebben bij CFE’, aldus het persbericht. CFE won in 2013 de openbare aanbesteding voor de bouw van het Grand Hotel in de hoofdstad van het Afrikaanse land, dat in het noorden grenst aan Libië. Maar de realisatie van het project, dat werd opgeleverd in 2016, liep erg moeilijk. CFE had de grootste moeite om zijn facturen betaald te krijgen en zou nog altijd ruim 50 miljoen euro tegoed hebben van de Tsjaadse overheid.



De Franse consultant Michel Marstal, die jarenlang bij het project in Tsjaad betrokken was, stak nu het vuur aan de lont. Volgens de consultant heeft CFE Tsjaad in de periode 2016 tot 2019 15 miljoen euro smeergeld betaald. Uit een onderzoek van De Standaard, Le Soir en Mediapart bleek dat Marstal met honderden belastende documenten naar de rechter stapte. Het federaal parket startte zijn onderzoek naar eigen zeggen na een melding door een financiële tussenpersoon in april 2024. Het onderzoek wordt gevoerd door een Brusselse onderzoeksrechter en is toevertrouwd aan de Centrale Dienst voor Bestrijding van Corruptie (CDBC). Er is een gezamenlijk onderzoeksteam opgericht onder leiding van het Europese agentschap Eurojust en het Franse Parquet national financier (PNF).

Woensdagochtend werden op verschillende plaatsen tien huiszoekingen uitgevoerd, waarvan zes in België. In België gebeurde dat in Oudergem, Elsene, Lasne, Hoeilaart en op twee adressen in Sint-Pieters-Woluwe. De hoofdzetel van CFE bevindt zich in Oudergem. Luc Bertrand woont in Sint-Pieters-Woluwe. Vier personen werden meegenomen voor verhoor. Naast Luc Bertrand gaat het volgens Le Soir om Raymund Trost, sinds 2022 CEO van CFE, en zijn financieel directeur Fabien De Jonge. Patrick Bonnetain, de voormalige verantwoordelijke voor de internationale activiteiten van CFE, zou de vierde ondervraagde zijn. De onderzoeksrechter zal later beslissen over hun verdere aanhouding. ‘In het belang van het onderzoek wordt er geen verdere informatie meegedeeld’, aldus het federaal parket. CFE ontkende eerder al de beschuldigingen van Marstal. “De berichten zijn een mengeling van publieke informatie en ongefundeerde vermoedens”, klonk het toen.

CFE is momenteel niet meer actief in Tsjaad. Het bedrijf moest zijn financiële engagementen van ruim 70 miljoen euro volledig afschrijven. Opmerkelijk is dat ook nog vandaag bekend werd dat het beursgenoteerde baggerbedrijf DEME, de voormalige CFE-dochter waarvan AvH nog steeds de meerderheid bezit, een belangrijke overwinning kon noteren in een Russische corruptiezaak. Een Gentse rechtbank verklaarde de strafvordering tegen DEME, zijn voormalige CEO Alain Bernard en een zelfstandige consultant onontvankelijk. De zaak, die aan het rollen ging na een klacht van concurrent Jan De Nul, ging over vermeend smeergeld dat betaald werd bij de toekenning van baggerwerken in de Russische haven van Sabetta in 2014.

UPDATE

Luc Bertrand werd meegenomen voor ondervraging maar werd daarna terug in vrijheid gesteld zonder enig verder juridisch gevolg, zo laten Franstalige media weten.