Kasteelhistorie achtervolgt Wim Delvoye en eindigt nu in een boete van 100.000 euro

De omstreden affiche met de bewerkte burgemeester van Melle die Delvoye vorig jaar in de gemeente aanplakte tijdens de lokale verkiezingen.

Kunstenaar Wim Delvoye is door het Gentse hof van beroep veroordeeld voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein in Melle. Samen met zijn vennootschap moet hij een boete betalen van 100.000 euro daar waar hij in eerste aanleg nog vrij werd gesproken. De kasteelhistorie van Melle blijft Delvoye achtervolgen. Maar hij zoekt het ook zelf. Naast de bouwovertredingen zou hij ook een bouwinspecteur verbaal aangevallen hebben. En bij de lokale verkiezingen van vorig jaar moest de CD&V burgemeester van Melle er aan geloven. Delvoye lanceerde een affichecampagne waarbij burgemeester Dirk De Maeseneer als The Joker uit Batman werd voorgesteld en beticht werd van vriendjespolitiek en corruptie. Wanneer Delvoye daar later ook seksuele betichtingen aan toevoegde, diende de burgemeester klacht in. “Ik gebruik gewoon mijn recht op artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting.”, reageerde de succesvolle kunstenaar Delvoye.

Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle uitbouwen tot een sculpturenpark. Maar later bleek dat zijn vergunningen niet in orde waren. Delvoye zou twintig bomen hebben geveld zonder vergunning en er zou ook teveel en slib uit de walgracht zijn gehaald. In eerste aanleg werd de kunstenaar over de hele lijn vrijgesproken, maar het parket en het Agentschap Natuur en Bos gingen in beroep. Daar waar het openbaar ministerie een boete vorderde van 300.000 euro sprak de beroepsrechter een boete uit van ruim 100.000 euro. Delvoye moet bovendien het kasteel en het domein weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Daarvoor krijgt hij een jaar de tijd. Indien hij dat niet doet, wordt hem een dwangsom opgelegd van 150 euro per dag dat hij te laat is. (Lees verder onder de foto)Het kasteel van Melle op een historische afbeelding.

“Dat is dus ongelooflijk, zegt Delvoye in een reactie voor de verzamelde pers. Ik had geen andere doelstellingen dan de natuur en het monument te herstellen. Maar die rechters hebben gewoon niet naar mij willen luisteren. Ze wilden zelfs niet komen kijken. Ik word nu gestraft omdat ik wat gepruts wou herstellen, dit is gewoon absurd. Dit is een afrekening in mijn strijd tegen de windmolens. Men probeert mij het zwijgen op te leggen, maar dat zal niet lukken. Ze winnen een veldslag, niet de oorlog. Ik stap nu naar Cassatie en als het nodig is naar het Europees hof.”

Eerder al liet Delvoye verstaan dat hij weg wil uit dit land. Hij werkt momenteel een belangrijk kunstproject af in Iran. Probleem is wel dat de meeste van zijn vermogende klanten zich in België bevinden.