Van der Kelen mikt op Noord-Amerika

orleansDe familie Van der Kelen, bekend van hun beursgenoteerde Brouwerij Haacht, heeft de Canadese microbrouwerij l’Ile d’Orléans overgenomen. Het is niet de bedoeling Canadese bieren naar België te halen, wel het tegenovergestelde. Van der Kelen wil de Canadese brouwerij gebruiken als uitvalsbasis om de eigen biermerken zoals Ommegang, Primus en Tongerlo in Noord-Amerika vaste voet aan de grond te laten krijgen.Frederic Van der Kelen zegt een en ander in een interview dat morgen verschijnt in de krant De Tijd. Hoeveel Brouwerij Haacht neertelt voor het Canadees bedrijf, is niet bekend. De overname wordt wel met eigen middelen gefinancierd. “Zelfs als de overname een catastrofe wordt, dan heeft dat nog geen zware gevolgen voor onze financiën”, zegt van der Kelen.

“We hebben in het verleden de export naar Noord-Amerika via importeurs geprobeerd”, legt van der Kelen uit.”Maar dan ben je slechts één van de duizenden namen in hun portefeuille. Dat lukte niet goed.” Microbrasserie de l’Île d’Orléans is met een jaarproductie van zo’n 3.000 hectoliter nog relatief klein. Bedoeling is die capaciteit op korte termijn op te drijven.

Ook de brouwerijen Duvel, van de familie Moortgat, en AB Inbev, de Rijkste Belg, hebben al microbrouwerijen in Noord-Amerika overgenomen. Zo werd gisteren nog bekend dat AB Inbev, de grootste brouwersgroep ter wereld, het Texaanse Karbach had overgenomen. De kleine artisanale brouwer Karbach is bekend om zijn witbieren en bittere IPA-bieren. In september kocht AB InBev ook al verrassend de Buggenhoutse brouwer Bosteels, bekend van de speciaalbieren Tripel Karmeliet en Kwak. Het nam ook al de Amerikaanse fabrikant van alcoholhoudende frisdrank Boathouse over en zette met de aankoop van het Waals-Brabantse Ginette een stap op de markt van de biologische bieren.